A je to tady! Pokračování článku o mýtech a polopravdách, kterými jsou opředeny všechny možné diety. Nevíte čemu věřit? Přečtěte si náš článek.

  

Máme tu pro vás pokračování článku Pravdy a mýty o dietě. Tak se pohodlně usaďte a začtěte se, těch polopravd, které běžně slýcháme, je totiž víc než dost.

  

Když hubnou hvězdy, budu i já!

Chystáte se v nouzi obrátit na slavné diety slavných lidí? Není všechno zlato, co se třpytí. Autor Atkinsonovy diety měl v den své smrti 115 kilogramů. Podle nás je to mnohem závažnější reference než to, že Jennifer Aniston nebo Catherine Zeta-Jones přinášejí výsledky této diety jednu filmovou nabídku za druhou. V každém případě, pokud se pustíte do této diety i vy, za chvíli neunesete ani dvoukilovou činku, protože vám nezbude moc energie.

  

Nulka nebo nov, teď zhubnu 17 kilo za noc!

Neexistuje žádný důkaz, že by metabolismus byl jakkoli závislý na fázích měsíce nebo na krevní skupině. Dieta postavená na rozdělení jídel do tří skupin vhodnosti pro tu kterou krevní skupinu má sice zajímavý příběh i rádoby vědecké pozadí, ale vaše pozadí to moc neovlivní.

  

Praktikuju dělenou stravu. Já v jedné místnosti, strava v té druhé

Existuje jen velmi málo jednodruhových potravin. Což je stinnou stránkou jinak namátkově zajímavé dělené stravy. Druhou nevýhodou je riziko špatného pochopení základních zásad této diety, která je spíše životním stylem než dietou, protože by měla vydržet po celý život.

  

Co bylo dřív? Vejce, nebo dieta?

U extrémní jednodruhové diety se bude vaše tělo potýkat s nedostatkem důležitých složek výživy, kterou vámi zvolený jednodruh zrovna neobsahuje. Ať jsou to vajíčka, kapusta, grapefruity, či jakákoliv jiná superfunkční potravina. Jediný voják bitvu prostě nevyhraje.

  

Jídelníček podle grafu

Slibně se jeví takzvaná zónová dieta, stanovující přesný poměr živin, které máte přijmout. Každé jídlo, vždy po třech hodinách, by mělo obsahovat 40% sacharidů, 30% bílkovin a 30% tuků, nařízený je správný pitný režim, zakázán je alkohol. Tajemství hubnutí spočívá hlavně v omezení sacharidů, ale když se na nařízený poměr podíváte kriticky, zjistíte, že držitelé této diety budou pravděpodobně strádat v oblasti vláknin a mléčných výrobků. A to nemluvíme o časové náročnosti a trpělivosti, protože než se naučíte stravovat podle těchto pravidel, stane se z vás supervýkonný počítač.

  

Život bez tuků? Ťukáme si na čelo...

Nízkotučná dieta je celá na hlavu, protože za „á“ je vyloučení (zdravých) tuků ze stravy škodlivé (udržet bychom měli minimálně 25% tuku na talíři) a za „bé“ vinou nedostatečného nasycení budete častěji sahat po sacharidech – a jste tam, kde jste být nechtěli.

  

A na závěr konečná...

Úplně nejhorší cílová stanice čeká experimentátory, kteří půjdou na hubnutí od lesa pomocí drog, hladovky, projímadel, zvracení, či cigaret... Některým mýtům, byť je máte zaručené od kamarádek kamarádek svých kamarádek, kterým perfektně zabraly, se prostě věřit nemá. I kdyby se ručička na vaší váze dočista zbláznila.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová