Máme tady pár zajímavých faktů, o kterých jste možná neměli ani tušení...

 

Přečtěte si o pěti zajímavostech, které jste určitě nevěděli, k tomu přidáme pár hodnotných tipů i zajímavých receptů!

 

1. Věděli jste, že sníst celer vás bude stát více kalorií, než kolik jich celer obsahuje?

Celer je výborná dietní zelenina, je zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Že se vám celer nezamlouvá v polévce? Chápeme. Zkuste tyto dva recepty: 1. Syrový celer nastrouháme na jemno, procedíme vodou, zamícháme s nízkotučným jogurtem, strouhaným křenem a solí. Přidáme pár vlašských ořechů a podáváme jako přílohu k masu. 2. Syrový celer nakrájíme na hranolky, promícháme s malým množstvím olivového oleje a oblíbeným kořením, nasypeme na pečící papír do zapékací mísy a za občasného promíchání pečeme dozlatova. Podáváme jako přílohu k masu nebo k salátům. Ať žije celer na vašem talíři!

  

2. Věděli jste, že vajíčko obsahuje všechny vitamíny - kromě vitamínu C?

Pokud se chcete vyvarovat mikrobiálním nákazám, vajíčka vždy tepelně upravte. Čerstvost vajíčka poznáme podle toho, jestli ve sklenici vody klesne na dno. Pokud zůstává v polovině nebo na hladině, čerstvé není. Nejstravitelnější úprava vajíčka je vaření naměkko, hůř stravitelné je vejce natvrdo, nejhorší je kombinace vajíčka s tukem a s luštěninami. Mezi vajíčkem s bílou a hnědou skořápkou není žádný kvalitativní, nutriční, ani chuťový rozdíl.

  

3. Věděli jste, že vyhodíme až třetinu jídla?

Také se ve vás ozvalo svědomí? A nejen svědomí! I peněženka? Ročně nás plýtvání, nebo neuvážené nákupy stojí mnoho tisíc korun. Na váhu to dělá průměrně 100 kg vyhozených potravin na každého Čecha. Tak co, zkusíte nakupovat promyšleněji? S ohledem na data spotřeby a na reálnou situaci v rodině? Střízlivě k akcím 1+1 a podobně? Rozumné nakupování má ještě jeden pozitivní vedlejší účinek. Totiž stoprocentní spotřeba všeho, co jsme nakoupili, ztrácí svůj ušlechtilý význam, pokud kvůli tomu, aby nic nezbylo, překročíme několikanásobně svůj denní příjem kalorií.

  

4. Věděli jste, že ve starověkém Řecku se mrkev pěstovala nikoliv jako jídlo, ale jako lék?

A zaslouženě! Všechno dobré, co jste kdy slyšeli o mrkvi je pravda. Pomáhá bojovat proti šerosleposti, obsahuje vlákninu, betakaroten, vitamíny A, B, C a D, je močopudná a projímavá. Nejzdravější forma konzumace je za syrova, bez přidání cukru, zato s trochou tuku (ořechy nebo olivový olej). Znáte už tu vychytávku, kterak zdravě nahradit pečivo, chipsy, krekry, nachos, či tyčinky při pojídání dipů? Přece nakrájené mrkvové paličky!

  

5. Věděli jste, že byste museli sníst pět kilo brambor, abyste přibrali půl kila váhy?

Nejhodnotnější částí brambor je slupka, jako ostatně u většiny zeleniny a ovoce. Pokud jsou tedy brambory v dobré kondici, nebojte se je (po pečlivém umytí) vařit ve slupce, péct ve slupce (v alobalu), nebo péct neoloupané a nakrájené na pečícím papíře (klidně bez tuku, nebo jen s minimem tuku). Brambory obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, mají blahodárný vliv na pohybový aparát, na srdce a cévy, tvorbu krve, i na celý metabolismus, kůži, vlasy a nehty. Máte rádi fresh? Přidávejte do něj pokaždé jednu malou syrovou bramboru. Vyjmenovat pozitivní účinky by zabralo celou další stranu!

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová