Existuje nějaký rozdíl mezi hubnutím žen a mužů? Ženy to mají v této disciplíně těžší! Více se dozvíte z našeho článku.

  

Ženy to v životě opravdu nemají lehké. Problémy, které jim prý přiděláváme my muži, menstruační cyklus, těhotenství nebo například hubnutí, je sužují takřka od počátku věků. Dnes se zaměříme na poslední z těchto problémů, a to hubnutí. Proč hubnou ženy pomaleji než muži a proč je to všechno tak nespravedlivé? Může za to více faktorů a my si některé z nich rozebereme.

  

Rychlost metabolismu

Muži mají více svalové hmoty než ženy. Čím více svalů člověk má, tím více energie potřebuje v klidovém stavu pro udržení základních životních funkcí a tím rychlejší má metabolismus. Muži mají v průměru o 10% rychlejší metabolismus, což je způsobeno především již zmiňovaným množstvím svalové hmoty, ale také tím, že ženy mají oproti mužům za sebou daleko více pokusů o redukci váhy. Tyto pokusy bývají většinou nezdařené, často jde o nesmyslné diety a hladovění, čímž si ženy přispívají k ještě pomalejšímu metabolismu.

  

Hormony

Všichni víme, že muži mají jiné hormony než ženy – přesněji řečeno jiný poměr hormonů. Jedním z nejdůležitějších mužských hormonů je testosteron. Díky testosteronu jsme silnější, dominantnější, rychlejší, ale i agresivnější. Dochází také k lepší regeneraci po tréninku a spalování tuku. Pokud tohoto hormonu máme málo, jsme unavení, bez energie a náladoví. Pro ženy je naopak velmi důležitý hormon estrogen. Ten má na starosti menstruaci, podporuje zadržování vody a soli v těle a snižuje množství svalové hmoty. A jak již víme, čím méně svalové hmoty, tím pomalejší metabolismus, což znamená větší pravděpodobnost ukládání tuku. U mužů zvýšené množství estrogenu také podporuje ukládání tuku, zejména v oblasti břicha.

  

Problémové partie

Noční můra všech žen! Sice tuk přibírají úplně stejně jako muži ve vrchní i spodní části těla, ale problém je jiný. Například na pažích se ženám tukové buňky zvětší (= hypertrofie), zatímco na spodní části těla, tedy hýždích a stehnech, se zmnoží (=hyperplazie), což je velký rozdíl a hlavně problém. Tukových buněk se totiž nezbavíte, můžete pouze spálit jejich obsah.

 

Vysvětlíme si to prakticky. Ženy mají přirozeně vyšší množství tuku ve spodní části těla, tak to prostě je. Když ale přiberou, tuk se rozloží rovnoměrně. To zatím nezní tak špatně, ne? Pak ale přijdou ty nesmyslné diety, hladovění a kalorický deficit. Jenže najednou začnou primárně hubnout tuk z vrchní části těla, tedy zejména z prsou a paží, protože ho tam původně bylo méně a pro tělo je to tedy jednodušší proces. Proto se většina žen ptá asi takto: „Držím dietu, ale zhubla jsem jen prsa a zadek se pořád drží, co dělám špatně?“ Nic. Vůbec nic. Jak jsem říkal, ve spodní části těla se ten tuk prostě přirozeně drží déle. Právě v tomto momentu to většina žen vzdá a po dietě se vrátí zpět do původního stravovacího režimu (pravděpodobně špatného). Opět tuk přibere rovnoměrně, ale ve výsledku na spodní části těla zůstane více tuku než na začátku.

  

Musíte bojovat!

Dámy, bohužel to budete mít vždy těžší, než my. S tím nic nenaděláte, za to může matička příroda. To ale neznamená, že byste to měly vzdát! Zkuste se s tím smířit a zabojovat o to více. Metabolismus můžete zrychlit pravidelnými pohybovými aktivitami a hlavně pravidelnými porcemi ve vašem jídelníčku. Čím rychlejší metabolismus máte, tím více můžete sníst, aniž byste přibraly tuk, protože vaše tělo živiny zpracuje. Pravidelný pitný režim je také samozřejmostí, bez toho by to nešlo.

Budete muset vytrvat v dietě déle. Menší postupné úbytky váhy jsou z dlouhodobého hlediska lepší, než shodit vše za měsíc, takže není kam nespěchat.

Teď už zbývá jen jediné… NEPŘESTÁVAT!

 

 

Autor: Adam Palovčík

 

Zdroje:

Wolters Kluwer Health, Inc. Gender Differences in Fat Metabolism [online]. © 2017 [cit. 2017-10-10]. Dostupné z: http://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2001/11000/Gender_differences_in_fat_metabolism.6.aspx

Doc. Mudr. STŘEDA, Leoš, PhD. Univerzita hubnutí [online]. www.euroinstitut.eu spol. s.r.o., © 2009 [cit. 2017-10-10]. Dostupné z: https://books.google.cz/books?hl=cs&lr=&id=sbRNj0IKyDgC&oi=fnd&pg=PA3&dq=%C5%BEeny+hubnut%C3%AD&ots=u3u-_9BKTy&sig=Knu17xhPbg4gimeZNBEDpn-o-tw&redir_esc=y#v=onepage&q=%C5%BEeny%20hubnut%C3%AD&f=false