Hledáte něco nového? Už vás nebaví pít klasické mléko nebo ho prostě pít nemůžete? Zkuste rostlinné! 

 

Na alternativu klasického kravského mléka už určitě narazil každý z nás. Rýžové mléko, sojové, makové, ovesné... Všechny tyto druhy spadají do škály rostlinných mlék. Někteří lidé nemají bohužel jinou možnost, než sáhnout po rostlinném mléku, jelikož mohou trpět alergií na bílkovinu kravského mléka, nebo mají intoleranci laktózy. Laktóza, neboli mléčný cukr, je disacharid, tvořený glukózou a galaktózou, a nachází se v každém živočišném mléce. Lidem, kterým chybí enzym na štěpení tohoto cukru, nezbývá nic jiného, než ho ze své stravy vyřadit a tak jsou pro ně rostlinná mléka tou nejlepší volbou.

 

Výroba a složení

Rostlinná mléka jsou skvělá i díky své jednoduché výrobě. Vy sami si ho můžete doma připravit pomocí kvalitního mixéru. Když budu mluvit například o mandlovém mléku, tak zjednodušeně: mandle se namočí přes noc, vymění se voda a vše se rozmixuje. Tekutina se následně scedí, popřípadě se dochutí sirupem a mléko je na světě! Je plné nenasycených tuků a bez cholesterolu. Rýžové mléko má naopak více sacharidů, sojové více bílkovin.

 

Je libo mlíčko???

Možná vás zarazí chuť nebo konzistence mléka. Bývají vodová, jelikož obsahují méně tuku. Je to vlastně stejné jako u kravského mléka – čím méně tuku, tím více vody .

Chuť rostlinných mlék je velice specifická. Často bývají alespoň trochu dochucena, ale i natural stojí za vyzkoušení. Já ve své kuchyni často používám sojové, rýžové a kokosové mléko. No a co mám nejraději? Sojové mléko - ČOKOLÁDOVÉ! Ale to už zabíháme k tématu cheat day, že?  

 

Autor: Sandra Šlajchová