Před chvílí jste v gymu dopotili triko, dali si osvěžující sprchu, zkontrolovali se ve velkoplošném zrcadle v šatně, zvládli se obléknout a teď chvíli sedíte na lavičce, kontrolujíc, co vám za ten čas tréninku uteklo na instagramu. Jaký bude váš další krok? Co uděláte a co naopak neuděláte, abyste nezničili, co jste právě v potu tváře odmakali?

 

1. Cheers!

 Představa pohodového chill outu po těžkém tréninku by možná vedle vyložených nohou zahrnovala i voňavé kafíčko v příjemné kavárně, ale odolejte. Odolejte i alkoholu, pokud vás večer čeká nějaká společenská událost. Potřebujete totiž rehydratovat, ne dehydratovat. A navíc, potřebujete doplnit to, co jste pocením ztratili, čili elektrolyty. Jsou to především draslík, vápník a sodík. Sáhnout můžete po kvalitním sportovním nápoji nebo si elektrolytovou bombu vyrobit sami (šťáva z pomeranče a citrónu, kokosová voda, himálajská sůl).

 

2. Pššššt...

 Pokud vaším tréninkem nebyla jóga, víme téměř jistě, že jste posledních pět až deset minut nestrávili tichou meditací vleže na zádech s dlaněmi otočenými ke stropu a s očima zavřenýma - soustředíc se na zotavení a správné dýchání. A to je možná škoda. Protože cvičení, jakkoliv je pro vás uspokojující, je pro tělo náročné a přirozenou regeneraci, čili krátké nicnedělání, si zaslouží.

 

3. Na-na banana!

Po tréninku máte 15 až 30 minut na to, abyste něco snědli. Čas většinou tím problémem není, kdo by nebyl hladový, že? Ale vybrat správně, co jíst, to chce kumšt. Anebo vlastně ani ne. Banán + hrst neslaných dýňových semínek. Superkombinace (sacharidy + draslík + mangan + fosfor + hořčík + zinek + protein) vám pomůže přežít, než se dostanete k mixéru a potréninkové dávce proteinu.

 

 

4. Už v průběhu tréninku myslete na to, co bude pak.

Facebook je plný vtipů na téma „after the leg day“ a nedá se říct, že by nebavily, zvlášť když víme, o čem je řeč, viďte? Ale když se dneska totálně zničíte, co bude zítra? Budete mít dost disciplíny vstát a vyrazit na trénink? Fandíme tvrdému tréninku, to rozhodně. Jen se musíte znát a vědět, že vás neodrovná na týden dopředu.

 

5. Není všechno k jídlu, co se třpytí

 Pevně věříme, že zde nemusíme dělat prevenci před tím nejhorším, co nám potravinářské koncerny předkládají v regálech pod názvem jídlo. Ale divili byste se, jak velká část naší sportovní populace má alibi pro prasení po výkonu. Vždyť jsem zamakal, mám nárok! Vůbec ne. Sladkost není odměna, sladkost není odměna. Opakujte si to. Ani klobása není, ani pivo, ani naložený hermelín. Jasně že vás kousek nezabije, ale jde o ten špatný návyk, který leckdy přetrvává celý život. A také jde o špatný vliv na děti.

 

6. Dnes už jsem cvičil, takže hýbat se už nemusím

Z běhátka rovnou za stůl do kanceláře a pak už jenom eskalátory, výtahy, auta a pohovky. Jedním z největších přínosů pravidelného tréninku je návyk na pohyb. Každý možný pohyb v průběhu celého dne. Zdravý životní styl se neomezuje na dvě hodiny po pípnutí permice na turniketu, ale po celých 24 hodin, 7 dnů v týdnu. Mimo jiné vám tento zdravý návyk pomůže udržet těžce nabitou kondici a formu, pokud zrovna den nebo dva nemáte čas na řádný trénink.

 

7. Shake it, babe!

Do hodiny po tréninku byste si na úspěch a překonání sama sebe měli připít dávkou kvalitních sacharidů a bílkovin, doplnit tak hladinu glykogenu a podpořit regeneraci svalové tkáně. Své místo v potréninkové suplementaci mají samozřejmě kvalitní BCAA, glutamin, dextróza a také zinek a hořčík.

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová