Každému někdy dojde motivace. Nevíte, jak se znovu nakopnout? Poradíme vám!

 

Nejen ve snaze odlišit se od konkurence, ale i s motivem udržet lidi nadšené a disciplinované v docházce na trénink, si trenéři a fitnesscentra vymýšlejí své vlastní koncepty tréninkových lekcí. Některé nepřežijí sezonu, některé nikdy neuvidí světlo světa mimo svůj mateřský gym, ale z některých z nich se stanou trendy, které proniknou do éteru a vynesou jména svých vynálezců na instagramové a youtubové nebe. Následují je nadšenci po celé planetě, kritizují je kritici po celém světě a existují si spokojeně až do chvíle, než si upgradem na vyšší verzi na jejich slávě postaví svoji slávu někdo jiný - nebo než někdo z kritiků dokáže, že se jedná o nesmysl.

 

Jak vznikají nové lekce? Zde je přehled důvodů, vždy i se zajímavým příkladem.

 

Zařazením nových nářadí a cvičebních pomůcek do tréninku:

Zumba step

Tisíce a tisíce ambasadorek milujících zumbu zajásá. Zumba není mrtvá, ať žije zumba! Počínající odliv frekventantek této disciplíny možná pomůže zastavit jednoduchá věc – stepper. Protože... Proč bychom tancovali na rovině, když můžeme tancovat do schůdku? K obvyklé taneční euforii se přidá ještě více spálených kalorií a propocených vrstev. A že mají tanečnice hezká stehna a zadky? Teď už víme proč!

 

Bodyblade

Vypadá to, že to není námaha, ale námaha to je. A pomůže vám najít na těle svaly, po kterých jste doposud pátrali bez úspěchu. Nebo zbytečně. Pravdou je, že na obrázcích vypadá toto cvičení skoro až meditativně, ve skutečnosti je to velká dřina pro pokročilé. Vibrace, které toto nářadí způsobuje, se bude muset vaše tělo naučit vyrovnávat - a to zapojením všeho, co má váš svalový tonus k dispozici. A to přesně 270krát za minutu. To už má grády, že?

 

Ugi fit

Dva roky výzkumů vedly k vývoji míče, který klame tělem. Vypadá jednoduše a přestože je velký a měkký, má odrazovou schopnost. K míči patří samo sebou tréninkový program, který se skládá z kardia i z posilování celého těla, užijete si legraci i námahu. Dostanete se do kondice rychle a lehce, tato pomůcka vám pomůže dosáhnout vašich cílů! Cvičením vás provede návodné CD. Že vám tento text připadá univerzálně použitelný na mnoho různých nových nářadí a pomůcek? Přesně tak. Nový míč, ale zároveň nic nového pod sluncem.

 

Vypůjčením si základu z jiných sportů, tanců a kultur a fitness nástavbou:

Poledance

Co bylo jednou zábavou vyhrazenou pro noční kluby, plní dnes rozvrhy sportovních center. O tom, že to byl vynikající nápad, není pochyb. Nejen že tato disciplína bourá předsudky, ale má i jasné výsledky u svých pravidelných klientů. Nemluvě o širokém spektru pozitivních účinků na tělo, sebevědomí a manželství frekventantek .

 

Křížením již zavedených druhů cvičení mezi sebou:

Barre

Balet, joga, pilates, cvičební pomůcky malých vah, kardio složka. Když to všechno naházíte do mixéru, vznikne něco, čehož název vám zabere celý řádek, ale zároveň přitáhne ke cvičení nové lidi a nabudí se ti, kteří by se třeba již nabídkou rozvrhu mohli začít nudit.

 

BodyArt

Funkční trénink + tanec + Tai Chi + jóga + fyzioterapie = BodyArt. BodyArt ani Barre se moc neliší od desítek jiných trendů a směrů, ale krásně se na nich demonstruje jedno. Smyslem těchto „hnutí“ je sestavit skupinu nadšených ambasadorů, díky kterým se „nakazí“ spousta lidí, vytvoří komunitu a na nějakou chvíli propadnou kouzlu. Bylo by to nevýznamné, kdyby to nehrálo svoji roli v (celoživotní) motivaci cvičit, udržet si kondici a mít radost ze cvičení. Musíme mít přece víc důvodů zvednout se z gauče, sbalit si věci a vyrazit do fitka za každého počasí několikrát v týdnu, než jen kvůli tomu, že musíme.

 

Pound

Máte vášeň pro rytmus, ale tancování je moc posh? Máte vášeň pro posilování, ale chybí vám nakopávací prvek? Pound je křížencem dvou disciplín – bubnování a posilování. Jestliže vám někdy výkon bubeníka vaší oblíbené rockové skupiny připomínal propracovanou a po čertech fyzicky náročnou choreografii, budete vědět, o čem je řeč. Popadněte hůlky a zacvičte si. Však si u toho taky hezky zahrajete. Nebo naopak? Zahrajte si a hezky si u toho zacvičíte. Že nelze propojit bubnování a pilates, plyometrii a izometrii? Lze. Vzbudili jsme vaši zvědavost? Mrkněte na youtube. Určitě se vám to zalíbí!

 

Animal Flow

O co jde? Animal flow využívá našich prapůvodních pohybových instinktů a ždímá z nás polohy, pohyby a pozice, o kterých se nám nesnilo. Cílem je funkční trénink s vlastní vahou podle archetypálních pohybů platných miliony let. V konceptu Animal Flow naleznete prvky gymnastiky, akrobacie, parkuru, capoeiry a breakdance. V praxi se moc neodlepíte od země, zato zapojíte co nejvíce svalových skupin najednou naprosto přirozeným způsobem. Tato lekce vás určitě nadchne, pokud vám tedy nevadí, že budete mít po většinu času pozadí vystrčené do prostoru, zatímco se bude vaše tělo vyrovnávat s tím, že je z vás na chvilku zase čtyřnožec. Že propotíte srst, je nad slunce jasnější!

 

Jako odpověď na nové výzkumy:

Výzkumy a fakta, která z výzkumů plynou, často přinesou nový vítr do starých pravd a přepíšou skripta i příručky. Šikovní lidé si toho všimnou, přidají svoje know how nebo známé jméno a vymyslí novinku. Člověk se pak diví, že se na to nepřišlo už dřív. Občas je ale výsledek výzkumů rozpačitý. Posuďte sami. Napercise je skupinová, pětačtyřicet minut trvající lekce – spánku. Protože se přišlo na to, že spánek uvolňuje, nabuzuje a dokonce spaluje kalorie, objevil se Napercise v nabídce fitness studia.

 

Díky technickému pokroku:

In je cvičení ve virtuální realitě! Takže očekávejte dokonalý trénink bez toho, abyste vůbec opustili obývák. Chcete příklad? Běžecký pás, který se připojí ke hře a umožňuje vám běhat, sprintovat, točit se, skákat, jednoduše pohybovat se ve virtuálním prostředí. Na nohách máte tenisky, které komunikují se senzory na běžeckém pásu. Před sebou příběh jako z detektivky. Zatímco je vaše mysl plně zaneprázdněna polapením padouchů ze hry, vaše tělo si odkroutí tvrdý trénink. Neláká vás thriller? Vyberte prostě jinou hru!

 

Jako reakce na poptávku, na díru na trhu, nebo na vznik cílové skupiny:

Zeptejte se ve vašem fitku, co pro vás můžou udělat, když jste začátečník. Respektive hledejte si fitko podle toho, co vám může nabídnout. Protože by to nemělo skončit tím, že vám prodají permici a alou cvičit, přestáváte je zajímat. Respektive je zajímá jen to, za kolik si nakoupíte v baru a jestli si zaplatíte soukromé lekce. Vy jste udělali první krok, teď je na nich, aby vás podpořili v těch dalších. Co kdyby vám nabídli tréninkovou skupinu pro začátečníky? Co když pracují s verzí, že o tom cvičení moc nevíte? Co když vědí, že je velká pravděpodobnost, že se zraníte, že to vzdáte, když neuvidíte výsledky, nebo pokud bude pro vás každá další návštěva fyzickým i psychickým utrpením?

 

Jako recese:

Abychom všechno to cvičení nebrali tak vážně. Jednomu jde občas ze všech těch složitých názvů hlava kolem a pár lidí si z toho dělá i legraci. A tak kromě Piloxingu, Jazzercise, Zumby, Ballroom Dancingu, Circus workoutu, světem letí například cvičení, které kombinuje jógu, crossfit a japonskou koňskou lukostřelbu. Prancercising. To nemůžete nevyzkoušet!

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová