blog VELKÉSVALY.CZ

 

 

Druhý díl ze série článků o vitamínech je tady! V první části jsme si řekli obecné informace o vitamínech. Článek si můžete přečíst zde (ODKAZ NA 1. ČÁST).

Ve druhé části si rozebereme podrobně skupinu vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Nazývají se také lipofilní a jedná se o vitamíny A, D, E, K.

 

 

Vitamín A

„Jez mrkev, budeš lépe vidět“. Toto je věta, kterou rády používají naše babičky. Možná se budete divit, ale mají pravdu. Vitamín A pomáhá k tvorbě zrakového pigmentu, zvaného rodopsin. Nedostatek vitamínu A a následná snížená tvorba rodopsinu může vést až k šerosleposti nebo poškození oční sítnice, takže radši babičky poslechněte. 

Vitamín A pochází z provitamínu A, zvaného také beta-karoten. Nalezneme jej ve výše zmiňované mrkvi, dále pak ve vaječném žloutku, v játrech, v rybím tuku a v různých druzích zeleniny.

Doporučené denní dávkování (DDD) Vitamínu A je 800 μg. V minulém díle jsem poukazoval na dodržování dávkování, neboť může dojít k nedostatku (avitaminóza), který se projeví právě potížemi se zrakem. V opačném případě může dojít k předávkování (hypervitaminóze), při které může dojít k závažnému poškození jater. Nedoporučuje se užívat vitamín A v těhotenství.

 

Vitamín D

„Jdu na sluníčko, abych načerpal trochu vitamínu D“. V prvním díle jsem vitamín D zmínil kvůli tomu, že jej můžeme získat i jinak, než ze stravy. Vitamín D se totiž tvoří v kůži za působení UV záření. Dělí se na dvě základní složky – ergokalciferol (D2) a cholekalciferol (D3). V závislosti na tom, v jaké zeměpisné šířce se nacházíme, můžeme získat ze slunečního záření až 80% tohoto vitamínu. Vitamín D (cholekalciferol) je tak obsažen v mléce, ve vaječném žloutku nebo v játrech.

Vitamín D pomáhá ovlivňovat vstřebávání fosforu a vápníku ve střevech. Jak jistě víte, vápník je velmi důležitý pro pevnost kostí, je tedy důležité si jeho hladinu hlídat. Zároveň působí jako prevence proti rakovině prostaty a prsu. Velké problémy mohou nastat při hypervitaminóze vitamínu D, kdy v nejhorším případě hrozí až smrt. Doporučené dávkování je 5 – 10 μg.

 

Vitamín E

Do tohoto souhrnného označení patří více látek, které jsou někdy označované jako tokoferoly. Působí jako antioxidanty, mají tedy obrannou schopnost vůči volným radikálům.

Možná už jste se s pojmem volné radikály setkali. Volné radikály jsou všechny látky v těle, které mají nepárový elektron ve své stavbě. Zjednodušeně řečeno, jsou neúplné, a proto jsou velmi reaktivní. Tyto radikály se snaží „ukrást“ si ten chybějící elektron. Pokud se tak stane, nastává řetězová reakce, kdy se z jiných radikálů stávají nové a nové. Taková situace může být příčinou vzniku mnoha závažných onemocnění jako například arteroskleróza, Alzheimerova choroba, různá nádorová onemocnění. Vedou se také rozsáhlé diskuze o tom, že by volné radikály mohly zapříčiňovat předčasné stárnutí organismu.

Abychom omezili šíření volných radikálů, je dobré konzumovat antioxidanty, a mezi nejvýznamnější patří vitamin E.

Pokud budeme hledat vitamín E v potravě, nejvíce ho najdeme v rostlinných olejích, ve špenátu a v rostlinných klíčcích. Denní dávka pro dospělého člověka se pohybuje okolo 10 – 12mg. Avitaminóza je velmi vzácným jevem, ale pokud k ní dojde, projeví se většinou chudokrevností a svalovou únavou. V opačném případě při hypervitaminóze tohoto vitamínu vás nejspíše postihnou trávicí potíže.

 

Vitamín K

Posledním z řady lipofilních vitamínů je vitamín K. Má velmi významný podíl při srážení krve, tvorbě kostí a prevenci proti osteoporóze.

Nedostatek vitamínu K je velmi významný, neboť jej najdeme v listové zelenině, kterou konzumuje snad každý. Vitamín K je také obsažen v rostlinných olejích (lněný, olivový). Nedostatek je také vzácný proto, že vitamín K má schopnost se obnovovat a ve střevech se dokonce tvoří nový. Problém může nastat u novorozenců, protože mateřské mléko obsahuje jen velmi malé množství tohoto vitaminu. Ve velmi závažných případech může u kojenců nastat život ohrožující krvácení.

Doporučená denní dávka vitamínu K je velmi malá, a to 1 μg.

 

V příštím díle si povíme něco o hydrofilních vitamínech, tedy vitamínech rozpustných ve vodě.

 

HLEDÁTE DALŠÍ DŮLEŽITÉ VITAMÍNY?

 

Text: Adam Palovčík