Na trhu je tolik proteinů a vy nevíte, který si vybrat? Poradíme vám, na co se soustředit.

 

Většina z vás pravděpodobně ví, co je to proteinový nápoj a k čemu slouží. Je to jeden ze základních doplňků stravy a na trhu je dnes opravdu mnoho takových produktů. Čím jich je ale více, tím musíte být obezřetnější při výběru toho pravého. V dnešním článku si povíme něco o tom, jak vybrat kvalitní proteinový nápoj.

 

  

JAKÝ VYBRAT DRUH?

Existuje více druhů proteinů. Syrovátkové, kaseiny, hovězí, vaječné, sójové, konopné, rýžové a mnoho dalších. Každý druh je něčím specifický a je třeba jej podle toho užívat.

  

SYROVÁTKOVÝ PROTEIN

Největší využitelnost a vstřebatelnost mají syrovátkové proteiny. Zde je ale důležité dát si pozor na to, aby byl protein pouze syrovátkový (100% Whey = syrovátka). Velké plus je, pokud je syrovátkový protein vyroben metodou CFM, což je velmi šetrná metoda získávání syrovátky. Díky tomu protein neztrácí na kvalitě.

  

KASEIN

Při srážení mléka nám vzniká syrovátka a kasein. Kasein je hlavní součástí savčího mléka. Je specifický tím, že se tráví déle. Jeho využitelnost v lidském organismu je o trochu nižší, než v případě syrovátkového proteinu, ale pro svou dlouhou vstřebatelnost je ideální pro dávkování zejména před spaním. Studie prokázaly, že přidáním kaseinu do syrovátkového koktejlu před spaním (ale i po tréninku!) se zvyšují svalové přírůstky a je to účinnější než konzumace samotného syrovátkového proteinu. I zde je třeba dávat si při výběru kaseinu pozor. Vybírejte raději micelární kasein, než kaseinát vápenatý. Je sice hůře rozpustný ve vodě, zato má ale lepší vstřebatelnost a ještě delší dobu uvolňování v organismu.

  

VAJEČNÝ PROTEIN

Dalším druhem proteinového nápoje, který můžete na trhu najít, je vaječný protein. Vejce jsou jedny z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, co se týče pevné stravy. Vaječný protein se ale extrahuje pouze z vaječného bílku, takže jeho využitelnost je nižší. Pořád je to ale jeden z nejlepších zdrojů bílkovin. Problém je v jeho stravitelnosti, ta je mnohem delší, než například u syrovátkového proteinu.

  

HOVĚZÍ PROTEIN

Jednu dobu byly velkým hitem takzvané Beef proteiny. Jsou to proteiny, které obsahují hovězí bílkovinu. Hovězí bílkovina je dobře vstřebatelná, ale pomaleji stravitelná. To by ale ani tak nevadilo, například na doplnění místo jídla, pokud nestíháte. Bohužel, drtivá většina těchto produktů obsahuje vysoké množství kolagenu za účelem zdánlivého zvýšení množství bílkovin. Bílkovina kolagen ale není pro rozvoj svalové hmoty vůbec vhodná. Další nevýhodou je vysoká cena těchto proteinů.

  

ROSTLINNÉ PROTEINY

Zajímavým druhem jsou proteiny rostlinného původu. Občas jsou až moc podceňovány. Vždyť například takový sójový izolát obsahuje plné spektrum esenciálních (pro tělo důležitých) aminokyselin. Oproti syrovátkovému proteinu je samozřejmě méně využitelný, ale na druhou stranu je velmi vhodný pro lidi trpící intolerancí na laktózu nebo například pro vegetariány. Zde doporučuji volit sójový izolát, je lépe stravitelný, než koncentrát.

  

NIC NAVÍC!

Pokud vybíráte protein, pravděpodobně vás nebude jako první věc zajímat to, co vše kromě bílkovin obsahuje. To je ale velká chyba. K čemu vám jsou v proteinech různá zahušťovadla, azobarviva a škodlivá umělá sladidla typu acesulfam a aspartam? Je to zbytečné a hlavně nezdravé. Proteinový nápoj může chutnat skvěle, i pokud je slazen například jen sukralózou, která není zdraví škodlivá. Zároveň také doporučuji vybírat proteiny pouze s přírodními barvivy.

  

OVĚŘENÝ VÝROBCE

Proč kupovat produkt, u kterého ani nevíte, kde je vyráběn? Proč radši nevsadit na českou kvalitu? S tím také souvisí cena produktu. Vždy budete mít lepší cenu tam, kde produkt neprochází přes další maloobchody, protože tam je samozřejmě cena kvůli maržím vyšší.

  

PRVOTŘÍDNÍ KVALITA!

Nekupujte „zajíce v pytli“. Firma Velkésvaly.cz produkty vyvíjela ve spolupráci s mnoha známými kulturisty, kteří při výrobě předali své zkušenosti, tak aby produkty plně využili i oni, takže kvalita použitých surovin je na vysoké úrovni.

 

 

Autor: Adam Palovčík