Jaké BCAA zvolit, abyste si byli jisti, že používáte to nejkvalitnější na trhu? 

 

Většina z nás už se s tím setkala. Chtěl bych si pořídit BCAA, ale na trhu je více variant poměrů. Kterou vybrat? Opravdu znamená, že když je poměr aminokyselin v BCAA  vyšší (2:1:1, 4:1:1 , 8:1:1, atd.), bude to mít i větší efekt na regeneraci, kterou očekáváme?

Na tyto a mnoho dalších otázek si odpovíme v dnešním článku!

 

Ať jsme v obraze

Na úvod si krátce popíšeme, co vlastně BCAA jsou. Jsou to tři větvené aminokyseliny - leucin, isoleucin a valin. Jsou nejdůležitějšími aminokyselinami a zároveň jsou jedny z nejzastoupenějších ve svalových vláknech. Při fyzické zátěži se vyčerpávají glykogenové zásoby. Aby nedocházelo ke katabolismu svalové tkáně, jako „palivo“ jsou využívány právě BCAA. Nejvíce nám tedy pomáhají před a po náročném tréninku, nebo v dietě, kdy je tělo náchylnější na ztrátu svalové hmoty.

 

Jaké tedy vybrat? 

Měl jsem možnost setkat se s BCAA ve formě 8:1:1 a vyšší. Naprostý nesmysl! Nejlepším poměrem je stále 2:1:1. Vyšší poměry jako 4:1:1, nebo dokonce zmiňovaný 8:1:1, mohou dokonce znehodnotit funkci ostatních dvou aminokyselin. 

 

Vysvětlení za 3,2,1…

Na základě studií o lidských potřebách esenciálních (nenahraditelných) aminokyselin byla vytvořena tabulka, ve které je uvedeno, že potřeba leucinu je o 40% vyšší, než u isoleucinu a valinu (asi o necelou polovinu). Z toho vyplývá, že i při tvrdém tréninku potřebujeme poměr maximálně 2:1:1. 

 

 

Zákonitosti aminokyselin

Když je jedné aminokyseliny více, tak to přeci ničemu nevadí ne? Omyl!  Existují na to dokonce dva fyziologické zákony.

Rubnerův zákon limitní aminokyseliny

Wolfův zákon nadbytku esenciální aminokyseliny

Velmi zjednodušeně si to vysvětlíme. Jelikož se aminokyseliny v těle neukládají, ale hned využívají, je důležité dodržovat správný poměr. První zákon tvrdí, že z přijatých aminokyselin se jich v těle usadí jen tolik, kolik odpovídá množství té nejméně zastoupené aminokyseliny.

Druhý zákon to doplňuje následovně. Příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém množství narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje účinky té limitní. 

Pokud tedy přijmete jednu z esenciálních aminokyselin ve velkém množství (4:1:1 a více), je velmi pravděpodobné, že dojde k omezení funkcí ostatních aminokyselin.

 

Proč se pulty obchodů plní poměry 4 nebo 8?

Nenechte se zmást marketingovým tahem, který je postaven na základě tvrzení „čím více, tím lépe.“ V tomto případě platí opak. Dalším faktem, proč se výrobci stále častěji uchylují k 4:1:1, nebo 8:1:1 je to, že právě leucin je paradoxně nejlevnější aminokyselinou ze všech tří. To znamená, že čím vyšší první číslo v poměru BCAA je, tím je výroba BCAA levnější.

 

Závěrem

Nenechte si nabulíkovat, že čím větší číslo, tím lepší kvalita :-) Hledejte výrobce s 2:1:1. Nebojte těch poctivých je na trhu ještě dost ;-)

 

Naše BCAA s poměrem 2:1:1

BCAA Triple Fusion 

Combi BCAA 

BCAA Powder

BCAA tabletové

BCAA kapslové

 

Všechny jsou v poměru 2:1:1, tedy v tom nejlepším. Když kvalita, tak jedině Velkésvaly.cz!

 

Autor: Adam Palovčík

 

ZDROJE: 

Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989

Tipton KD(1), Borsheim E, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. Acute response of net muscle protein balance reflects 24-h balance after exercise and amino acid ingestion.Am J Physiol Endocrinol Metab. 2003 Jan;284(1):E76-89. Epub 2002 Sep 11.