Hádanka na úvod: které prádlo nebylo inspirované módou, ale zdravotnictvím? A k jeho oblečení nepotřebujete zrcadlo, nýbrž návod?

 

Kompresní oblečení 

S kompresním oblečením je to následovně: kdo jej vyzkouší, už se ho nechce vzdát. A kdo jej nevyzkoušel, toho to ještě čeká. Jakkoliv se vám to může zdát k smíchu, nevhodné nebo divné, kompresní podkolenky nejsou doplňkem ke krátké kárované sukničce. Jsou:

 

  1. k lepšímu výkonu (nebyl dokázán opak)
  2. k lepší regeneraci (víceméně vědecky potvrzeno)
  3. k výraznému placebo efektu (nezpochybnitelné)

 

Každá rada stojí za to

Pokud to se svým sportováním myslíte vážně, pokud máte problémy s regenerací, pokud hledáte další legální podpůrné prostředky jak se zlepšit a každá drobná rada je vám dobrá, vyzkoušení kompresního prádla stojí za to.

 

Jsou skoro pro každého 

Odrazuje-li vás na první pohled nepříjemný jitrnicový efekt a z pomyšlení na jakékoliv navlékání se násilím do čehokoliv se vám dělá mdlo, tak nemusí. Ve 21. století jsou materiály kompresního prádla vcelku sofistikovaným dílem vědců i designérů. Výsledkem je speciální, extrémně elastický materiál, který si nenásilně a celkem bez odporu poradí s jakýmikoliv... tvary.

 

Budete výkonnější 

Jak mohou (ne)obyčejné ponožky/šortky/kalhoty/triko/rukávy/spodní prádlo ovlivnit to, jak rychle doběhnete, kam až doplavete, jak vysoko vyskočíte a jak rychle zregenerujete?

Důvody, proč se lidé rozhodují kompresní prádlo pořizovat a používat jej, jsou dva: sportovní a zeštíhlovací. Argumentace zastánců kompresního prádla vychází z ověřených účinků tlaku přenášeného na svalovou hmotu, který: 

  1. zrychluje krevní oběh a (i) do menších svalů posílá větší množství kyslíku + zefektivňuje odvod kyseliny mléčné a toxinů (sportovní účel)
  2. urychluje odtok lymfy a žilní krve, omezuje tak hromadění těchto tekutin v mezibuněčných prostorách a v cévách, pomáhá transportu tuků a usnadňuje odsun metabolitů z podkoží (zeštíhlovací účel)

 

urychluje odtok lymfy a žilní krve, omezuje tak hromadění těchto tekutin v mezibuněčných prostorách a v cévách, pomáhá transportu tuků a usnadňuje odsun metabolitů z podkoží (zeštíhlovací účel)

 

Více energie více výkonu

Dostatek kyslíku je základní podmínkou výdrže a úspěchu, při fyzické námaze jej (s)potřebujeme mnohem víc než v klidovém módu. Kyslík se nese krví do svalů, které jej promění v tolik potřebnou energii. Bez energie totiž ani kuře nehrabe.

 

Hlavní výhody 

Hlavní přednosti kompresního sportovního prádla spočívají v tom, že udržují svaly v teple, snižují svalové napětí, únavu a riziko zranění. Odvádí pot směrem od těla a udržuje tělesnou teplotu bez větších výkyvů. Snižuje tvorbu kreatinkinázy, která je ukazatelem poškození svalové tkáně a zkracuje dobu regenerace. No a v neposlední řadě působí proti otokům.

 

Pokud zatím nejste úplně nakloněni představě upgradu vašeho sportovního šatníku na kompresní modul přímo v tréninku, vyzkoušejte kompresi v klidu domova v rámci regenerace.

 

Od víkendového, přes aktivní, po elitní sportovce, od cyklisty, přes běžce až po plavce. I kdyby se vám žádný z uvedených profitů nezdál dost dobrý, mohlo by vám stačit, že skutečně dokázaný a nezpochybnitelný je u kompresního oblečení placebo efekt. Ten, jak známo, dokáže hory přenášet. Třeba to zafunguje i u vás.

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová