Začněte znovu! A naplno! A nepřestávejte!

 

Nový začátek. Už zase?

 

Rozhodnost a entuziasmus lednového předsevzetí a disciplínu prvních týdnů nového roku dávno odvál čas. Doma připravované krabičky s dietním jídlem se válejí ve skříni. Brokolice zmizela z nákupních seznamů. Trenérovi jste nevolali ani nepamatujete.

 

Místo toho se stále častěji přistihnete, jak stojíte před lednicí a v ruce držíte napůl snědenou vaničku zmrzliny. Máte z toho tak špatné svědomí, že se vzápětí potrestáte čokoládou. Zrcadlo jste otočili ke zdi a v e-shopu už máte naklikanou pokračovací velikost oblečení. Z pravidelného cvičení se stalo nepravidelné, z nepravidelného sporadické, až to přestalo mít význam úplně...

 

Stagnace i selhání, zklamání a frustrace, jakkoliv jsou nám nepříjemné a štvou nás, jsou - stejně jako úspěch - součástí snahy o to, abychom něčeho dosáhli. Kdyby to bylo tak jednoduché, jsme všichni mistři světa. Krok (nebo deset kroků) zpátky ale nemusíte nutně chápat jako životní prohru, kvůli které rezignujete navždy.

 

Můžete se místo toho na překážky podívat jako na příležitost být ještě lepší a silnější než se původně plánovalo. I když jste zatím nedosáhli toho, po čem toužíte, určitě se pokuste zachránit, co se ještě zachránit dá. Nebo třeba začněte s tím, aby se to alespoň už nezhoršovalo. Jenže kde hledat motivaci, když se vám z dalšího nového startu dělá mdlo? A hlavně, co udělat proto, abyste za nějaký čas nemuseli znovu na start?

 

 

1. Sám sobě nejlepším koučem

 

Poučeni z předchozích nezdarů se zase o něco lépe znáte. Už víte, co na vás zabírá a co ne, co vám sílu dává a co bere, kde jsou vaše slabé stránky a naopak na čem můžete stavět. Popracujte s tím trochu, klidně formou SWOT analýzy, jako byste pracovali s nějakou firemní strategií. O tom, co vám z toho vyjde, se pak klidně poraďte s někým, kdo se v tom vyzná.

 

 

2. Přeformulujte svoje cíle

Většina lidí se v rámci hubnutí nebo přibírání váhy snaží o dosažení nějakého konkrétního čísla. Patříte mezi ně? Pokud ano, zkuste si odpovědět na dvě otázky. První: Jak jste k tomu svému číslu došli? Druhá: Je to číslo reálně dosažitelné a především udržitelné zdravou cestou?

 

Kdybychom se o vašich cílech nebavili řečí čísel a procent, jak by vypadala vaše spokojenost? Nejsou náhodou „vedlejší efekty“ dosažení snového počtu kilogramů nebo procenta tuku důležitější než ta samotná čísla?

 

Co třeba takhle... Jsem spokojený, protože: dostal jsem se do kondice, cítím se ve formě, už nemám problémy s tlakem, mám vyšší sebevědomí, mám víc energie, pochválil mě kardiolog, nejsem tak často unavený, získal jsem nové přátele, můj život má najednou řád, konečně mě přestala bolet záda..

 

 

3. Sami se neutáhnete? Najděte si svého tahouna

Co nebo kdo vás inspiruje? Máte dostatek informací k tomu, abyste dokázali posoudit, co vám škodí a co prospívá? Najděte si a sledujte vzor, který vás baví, učí a inspiruje. Ať už online nebo offline, pověste se na někoho, kdo to dokázal, kdo chápe problémy jako výzvy, kdo vám imponuje, kdo pokračoval tam, kde vy jste zastavili. Jak známo, kdo vyhraje nad sebou samým, pokoří i ty nejtěžší soupeře.

 

 

4. Vyhrál jsem. A co teď?

Představte si, že jste to zvládli. Že jste dokázali, o čem jste snili. Co bude pak? Zkuste se podívat za obzor a udělat si představu o tom, jaký životní styl povedete poté. Na splnění svého snu o postavě byste měli navázat celou řadou plánů a závazků, které vám pomůžou, abyste váš těžce nabytý úspěch zdárně a bez dalších zklamání z jojo efektů udrželi.

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová