Udělat si pravidelně čas na cvičení vám dnes možná způsobí trochu stresu v plánovači, ale hned zítra vám přinese ovoce. Věřte nám, že pravidelný trénink a rozumná suplementace jsou těmi nejlepšími investicemi, které můžete sami sobě dopřát. Je to jako spoření na zdravý důchod.

 

Ačkoli jen mizivé procento lidí je se svou postavou spokojeno, nejlepším, nejúčinnějším a nejzdravějším způsobem tu nespokojenost ani zdaleka všichni neřeší. Pohyb je tím čarovným zaklínadlem! Bohužel my jsme mistři světa ve vymýšlení výmluv. Přečtěte si hitparádu výmluv a hned za nimi náš tip, jak je vyřešit. To čtení vám zabere jen chvilku času. Klidně u toho můžete dělat kliky.

 

 

Mezi nejčastější důvody, proč se zrovna (nebo nikdy) nedá jít cvičit, patří:

 

 

Plný kalendář jiných povinností a nedostatek volného času

Řešení? Přesuňte cvičení z kolonky „volný čas“ do kolonky „povinnosti“. Holt ustoupí něco jiného. Už dvacetiminutové cvičení denně přináší výsledky. 

 

Opakované zklamání

Věční začátečníci se do fitka pro další políček nepohrnou, to je jasné. Kdo by se dobrovolně nechal frustrovat opětovným neúspěchem, že?

Řešení? Najděte si trenéra, obraťte se na odborníky na stravu a na doplňky výživy. Najdou chyby ve vašem programu, doporučí, jak jej opravit, tím pádem se vyhnete dalším selháním.

 

Bolí to

Ti, kteří cvičí pravidelně vědí, že největším trestem je vracet se zpátky do režimu po přestávce. Všechno bolí, dosažené výsledky jsou ztraceny, motivace bídná.

Řešení? Dělejte všechno proto, aby přestávka nenastala. Cvičte s rozumem, předcházejte zraněním, dovolenkujte s pohybem. I kdybyste zrovna měli opravdu pádný důvod k přerušení tréninků, najděte si alternativu. Jakékoliv cvičení doma u internetu, chůze, chůze do schodů nebo jakákoliv jiná aktivita budou lepší než nic, čili návrat zpátky nebude tolik bolet. Tělo, váhu ani duši.

Je to nuda!

Mučit se, potit se, selhávat, prohrávat, překonávat své hranice a znovu a znovu pilovat dokonalost, to není rozhodně žádná velká zábava.

Řešení? Vzdělání. Čím hlouběji proniknete do tajů svých svalů, tím méně vám to všechno bude překážet. Snažte se rozumět tomu, co děláte, proč to děláte a jaký to má efekt. Když tomu budete rozumět, budete to mít radši a budete to dělat lépe. Ušetříte si i spoustu zklamání.

 

Hluboko do kapsy

I to nejlevnější členství vás stojí příliš mnoho peněz!

Řešení? Poproste okolí, ať se vám na členství složí k narozeninám. Nebo ušetřete někde jinde. Provětrejte svůj výpis z účtu a zjistěte, kudy vám utíkají peníze.

 

Necítíte se ve fitku ve své kůži

Všichni ostatní vypadají, že se v posilovně narodili, zatímco vy se tam cítíte jako blbec.

Řešení? Vykašlete se na to. Nebo se poohlédněte kolem a začněte chodit někam, kde se budete cítit lépe. Než si koupíte členství, dejte si zkušební hodinu. A zeptejte se ostatních, jak to dělají, že se tam mají dobře. Třeba dostanete dobrou radu. Třeba: začněte v novém fitku pár tréninky nějaké pohodové aktivity, třeba chůzí. Rozkoukáte se, zvyknete si na prostředí a další návštěvy pak už nebudou žádný stres.

 

 

Mgr. Xénia Paličková Křížová