Nemáte chuť na sex? Nebo váš partner a vy nevíte, co s tím? Poradíme vám!

 

Jedním z důvodu, proč lidi cvičí, je, aby se líbili. Sobě i ostatním. A kdo na svém těle maká 7krát týdně, ten od něj pak i něco očekává nazpátek. Za velkou dřinu třeba drobné potěšení - s tím, komu se líbím. Není to moc, že? A přesto ta jednoduchá rovnice někdy nefunguje. Ďáblík jménem libido si s námi zahrává, jak se mu zrovna zlíbí. Nikdy nemáme jistotu, že to, co funguje dneska, bude fungovat i zítra. A pěkně nás to štve.

  

Proč?

Snížený sexuální apetit může souviset s kolísáním hormonů, s léky, s přemírou alkoholu či jiných návykových látek, s nemocí, stresem, strachem, přetížením, špatnou zkušeností z minulosti, obezitou, depresí... Negativních vlivů na chuť tulit se je tolik, až je to frustrující. Naštěstí existuje i spousta tipů, chytrých pomůcek a užitečných rad, jak na tu nechuť vyzrát.

 

Co s tím?

Základem nápravy je přijít na důvod (nebo víc důvodů), proč to nefunguje. A pokusit se je vlastními silami, nebo s pomocí odborníků, odstranit. Až ovlivníte všechno, co ovlivnit můžete a stále nebudete spokojeni, můžete si pomoct bylinkami, konkrétními potravinami a dalšími zázračnými prostředky na podporu touhy.

  

Vitamíny a hormony

Obecně se mezi potravinami, bylinkami i doplňky výživy rozhlížejte po takových, které obsahují vitamín B, C a D, hormony androsteron, estrogen nebo testosteron. To jsou látky, které podporují prokrvení, které nabuzují a dodávají energii.

Až se budete příště kabonit při večeři nad celerovým salátem, zkuste se na něj podívat jinak. Díky hormonu androsteronu je pro vás příslibem zvýšeného výkonu v posteli! Chřestový salát zase produkuje hormony štěstí a uvolňuje nervové napětí.

Ke svačině si přibalte banány, jsou fungujícím antidepresivem, zásobárnou hořčíku proti svalovým spasmům a také zdrojem enzymu bromelainu, který zvyšuje mužské libido.

  

Speciální potraviny

Chystáte-li se na oslavu výročí svatby do restaurace, dopřejte si místo bůčku nebo vepřa knedla ústřice, které jsou bohaté na zinek. Nejlépe syrové... Zvedá se vám žaludek? Zkuste to vydržet, obsahují důležité aminokyseliny, které vám pomohou zvednout.... No sebevědomí přece!

Nebo mandle – u těch nefunguje chuť, nýbrž vůně. Na večerní erotickou masáž tedy muži volí kosmetiku s touto vůní a ženy jim roztají pod rukama. Hřebíček, kurkuma a skořice – kamkoliv je vpašujete, dopřejte si je oba. Indové jim v oblasti tělesného potěšení věří již tisíce let.

Fíky, meloun, banány – teď už víte, z čeho připravit ovocný salát. Tyto ingredience jsou plné nutrientů, které mají na potenci stejný účinek jako pilulka začínající na písmenko „v“. Jen nejsou modré. A abyste věděli, co si přidat do čaje, do kávy nebo z čeho si vylouhovat skapky, aby se z vás stal neohrožený Casanova, zde je doplnění seznamu afrodiziak: šafrán, ženšen, maca peruánská, kotvičník zemní, rozmarýn, yzop, bazalka, máta, vanilka, kardamom.

  

Afrodiziakum z čehokoli

Dlouhý seznam, že? Skoro by se dalo říct, že není zdravé potraviny, která by nějakým způsobem, přímým či nepřímým, nepřispívala k tomu, abychom ty manželské povinnosti plnili rádi a častěji. A jelikož není pochyb o tom, že pozitivní nastavení je mocným čarodějem, zde je rada za všechny drobné: představte si (a uvěřte tomu), že lahůdka, kterou si zrovna dopřáváte k večeři, je světově uznávané, tisíc let staré, ověřené a spolehlivé afrodiziakum. Pak už jen nechte mysl i tělo pokračovat správným směrem a třeba se ráno v té posteli vzbudíte zase o něco spokojenější.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová