Nesnášíte, když přijdete ke stroji a sedátko je celé od potu? A uklízíte po sobě vy sami? Je to důležité!

 

Teplo, vlhko, pot, prach, časté používání. Cvičební nářadí, zařízení a pomůcky jsou líhní pro bakterie všeho druhu. Patří k dobrým mravům uklidit po sobě nářadí ve fitnesscentru nebo v posilovně. Bez debaty. A stejně tak se sluší po sobě nářadí s pomocí dostupné dezinfekce vyčistit.

 

Co a jak  

Že jste právě zvládli hodinový vytrvalostní běh, nebo jízdu na kole či na veslovacím trenažéru je fajn, ale pokud nejste z oceli, nechali jste na nářadí po sobě určitě pár výrazných stop, které ten, kdo přijde po vás, k životu nepotřebuje.

Údržba po použití se týká především řidítek a ovládacích panelů ergometrů, úchopů činek, kettlebelů a kladek, gumových míčů a bosu, polstrovaných částí strojů. Pokud z vás leje jako z konve, tak hrozí, že si cvičenec příchozí po vás sedne rovnou do louže.

Rozprašovač s vhodným dezinfekčním prostředkem a ubrousky by se měly nacházet v dosahu, nemusíte se po nich speciálně pídit na recepci nebo za barem. Tam si ale můžete jít stěžovat, pokud se tyto předměty ve fitku nenacházejí vůbec, nebo jsou tam v nedostatečném množství. A víte, co? Nebojte se nářadí očistit i před použitím. Pro vaši jistotu. 

 

Nezanedbávejte ani domácí pomůcky

Že se nářadí špiní a zanáší prachem a potem? To se ale zdaleka netýká jen masově navštěvovaných fitnesscenter či syrových sklepních gymů. Týká se to i nejosobnějšího vybavení u vás doma. Stojí za to jej občas zkontrolovat, zvlášť když jej s sebou berete na veřejná místa (jako například jógovou podložku). Vaše domácí fitness si prostě zaslouží údržbu a očistu podobně jako celá vaše domácnost.

 

Pár stěžejních bodů 

1. Nikdo nečte rád návody, ale doporučení k údržbě stroje nebo cvičební pomůcky je důležité. Přečtěte si jej a dodržujte doporučený druh chemických prostředků. Mimochodem, návod k nim si přečtěte také...

  

2. Není samozřejmě nutné provádět generální úklid po každém tréninku, ale to nejmenší, co můžete udělat pokaždé, je zařízení setřít dezinfekčními ubrousky, nebo připravenou dezinfekcí v rozstřikovači. Nejkratší potřebný čas na to, aby chemický prostředek stihl proti bakteriím účinně zareagovat, jsou 2 až 3 minuty. Při důkladnější očistě jednou za čas je vhodné nechat přípravek působit až půl hodiny. V obou případech je nutné nakonec místo důkladně osušit a zbytky přípravku odstranit. Při údržbě domácího ergometru nezapomínejte ani na příslušenství. Protismyková podložka nebo elektrické šňůry by měly taky občas projít očistou.

  

3. Užitečná informace pro eko domácnosti: jedlá soda a citron sice čistí, ale nedezinfikuje! A nezabíjí ani bakterie.

  

4. Podložka ke cvičení na zemi je pro bakterie úplným rájem. Pokud nevlastníte takovou, kterou můžete vyprat v pračce, pak ji alespoň občas naložte do vany a důkladně vydrhněte.

  

5. Na co byste ještě v rámci údržby a hygienického standardu neměli zapomínat: na tréninkovou tašku, na rukavice, bandáže, opasky, trhačky, sluchátka, nosiče telefonu, nebo MP3, na samotný telefon.

  

6. A nakonec už jen pár nezbytných rad. Umýt si v průběhu tréninku ruce, klidně i víckrát se vyplatí zejména tehdy, jste-li náchylnější na nákazu různými virózami. I když máte ruce čisté, nedotýkejte se jimi obličeje. Případné oděrky, řezné rány, puchýře a škrábance si před tréninkem ve fitku důkladně překryjte obvazem nebo zalepte leukoplastí. Mějte po ruce dva ručníky. Jeden větší na nářadí a druhý menší na otírání obličeje, zvlášť pokud se nadměrně potíte.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová