Energie není nikdy dost! Máme pro vás další tipy, jak ji účinně doplnit.

 

Máme pro vás pokračování článku Energie je! A nebo není?

 

Více energie a chuti do života? Kdybychom je mohli nakupovat v sámoškách, stojíme na ně nekonečné fronty. I ten, komu se daří v noci spát sedm až devět hodin, se přes den potýká s nečekanými a hlavně nechtěnými stavy, klesá mu pracovní morálka, snižuje se pozornost a dochází pára. Důvodů, proč se tak děje, je spousta, ale v mnoha případech stačí vysledovat určitý nesprávný vzorec každodenního chování, napravit jej a díky tomu se během pár týdnů může problém vyřešit.

  

Není únava jako únava

Co udělá pravidelná, alespoň půl hodiny trvající, fyzická aktivita s naším tělem? Zvýší tělesnou teplotu a pomáhá mozku správně regulovat cyklus spánku a bdění. Aby tomu tak opravdu bylo, měla by zvolená fyzická aktivita odpovídat náročnosti rychlejší chůze tak, aby nám dech stačil na to, že povedeme normální konverzaci. Pokud je vaše fyzická aktivita náročnější, měli byste pro ni volit spíš dopolední hodiny, v opačném případě pak alespoň odstup tří hodin od konce tréninku po moment, kdy půjdete spát. Dokud adekvátním způsobem neunavíte tělo, bude vám čilá hlava mluvit do usínání dlouhé desítky minut.

  

Jednou sova, příště skřivan

Pokud svůj organismus matete nepravidelným režimem spánku, nedivte se, že v tom má guláš a nechce poslouchat. Máte-li jeden den v deset dopoledne ještě hlubokou půlnoc a druhý den jste ve stejném čase již v polovině pracovního procesu, přispíváte k celkové únavě a ztrátě energie. Čím různorodější je váš spánkový a pracovní režim, tím unaveněji se budete cítit. Srovnejte si rozvrh, pokud je to možné tak, aby měl co nejmenší odchylky.

  

Zkoumejte souvislosti

Nesouvisí pokles vaší energie náhodou s receptem na nové léky? Nebo na léky jiné, než jste doposud užívali? Jestliže ani po pečlivém prostudování příbalového letáku nenajdete korelaci mezi tím, jak se cítíte a deklarovanými vedlejšími účinky, neváhejte se ještě zeptat vašeho ošetřujícího lékaře. Třeba spolu najdete pro vás lepší alternativu.

  

Spím a spím a něco slyším (vidím)

Délka spánku je jeden faktor ovlivňující hladinu energie přes den a jeho kvalita ten druhý. Ve spánku procházíme několika spánkovými fázemi: v první se můžeme snadno probudit i kvůli slabému zvuku nebo pocitu, ve druhé po oslovení a hlasitějším zvuku, ve třetí po velmi hlasitém zvuku a ve čtvrté až na fyzický podnět.

Čím hlubší je fáze spánku, tím vydatnější je odpočinek. Můžete-li, udělejte všechno pro to, aby byl váš spánek nerušený vnějšími podněty. Zatemněte ložnici, izolujte zvuky, postarejte se o čerstvý vzduch. Pokud jste úzkostliví, že vstanete příliš brzy, nastavte si budík. Vypněte v ložnici všechna elektronická zařízení, před spaním moc nepijte. Časté přerušení spánku, stejně jako delší doba, kdy se nám znovu povede usnout, vede k narušení našich vnitřních hodin a k navození stavu podobnému pásmové nemoci.

  

Na zdraví!

Zatímco před spaním se množství vypitých tekutin vyplatí omezovat, v průběhu dne nikoliv. Dehydratovaný organismus šetří energii snížením krevního oběhu, špatně se okysličuje, je letargický, unavený.

  

Seď rovně a nehrb se!

Nesprávné držení těla je namáhavější, než se zdá. Svaly, vazy a klouby musí ve špatném postavení udělat více práce než v tom správném, tělo je tím pádem dříve unavené. Když se na svůj počítač nedíváte vzpřímeně, ale pod různými divnými úhly, vyprodukujete mnohonásobně víc energie na tu samou činnost, blokujete přísun kyslíku do mozku a ještě si koledujete o bolest hlavy. Poproste kolegu, ať vás několikrát za den, aniž byste o tom věděli, vyfotí ze strany. A učiňte nápravu.

  

Dobrou noc, miláčku!

Chrápání je nelibé, a to nejen z akustického hlediska, ale také ze zdravotního. Mezi jeho následky patří, kromě partnerských hádek, i poruchy paměti, špatné soustředění, bolesti hlavy, podrážděnost a únava. Pokud patříte k masivním chřapáčům a k doktorovi vás ještě nedokopal partner, udělejte to sami. Chrápání je jeden z faktorů, který výrazně ovlivňuje benefity spánku a tím pádem energii, kterou přes den vládnete.

  

Je velice stresující mít stres

Stres uvolňuje hormon kortizol, který zvyšuje obsah cukru v krvi, dráždivost a emoční labilitu. Než se dostanete do klidu, chvíli to potrvá. Jestliže se stresové situace opakují a vrší se v průběhu celého dne, dostáváte se do začarovaného kruhu, který vede k únavě a oslabení imunitního systému. Takže klídek a dýchejte zhluboka, když cítíte, že to na vás zase jde. Zpomalíte tep, okysličíte organismus, uvolníte svaly a jistě se vám povede si tuto stresovou situaci ušetřit.

  

Vrána k vráně

Opuštěný člověk nemá, proč ráno vstát, nemá pro koho být a nemá, z čeho by se těšil. Nárůst energie jako vedlejší účinek zamilovanosti není fráze, ale chemická reakce. „Zamilovat se“, pokud není zrovna nikdo vhodný po ruce, se můžete třeba i do počasí, do výhledu, do úspěchu nebo do nových bot. Ale ten pocit si určitě dopřejte, dá vám totiž křídla!

 

Povolené životabudiče

Ženšen. Guarana. Kofein. Oříšky. Všechno v rozumné míře. Vitamín B12. Koenzym Q10. Kvalitní zelený čaj, čaj ze zázvoru, lékořice. Zelené smoothie. Zelený ječmen. Melatonin. Rozchodnice růžová. Kreatin, BCAA, glukóza. Nedostatek energie neřešíte sami a trh je na to připravený. Stačí se rozhlédnout, zorientovat se a správně si vybrat.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová