Nemáte dost energie? Poradíme vám, co by vám mohlo pomoci!

 

Chybí vám energie? Melete z posledního? Večer padáte unavení na gauč a neumíte si představit, že se vypravíte na trénink a ještě ho absolvujete s chutí? Nejste jediní. V situaci, kdy máme pocit, že za chůze usneme, se stáváme zranitelnou obětí rychlých dodavatelů energie. Unavení lidé mají slabší vůli a nechají se snadněji zlákat sladkostmi nebo nezdravým jídlem.

  

Různobarevné plechovky slibující nemožné jsou sice lákavým řešením aktuálního problému, ale ten dlouhodobý, zvlášť při pravidelném užívání, jen prohlubují. Energetické nápoje nás do vyladěné pohody nedostanou, což by mělo být cílem cesty ze dna do normálu. Nasbírali jsme pro vás několik zdravých boosterů, snad budete mít dost energie, abyste seznam dočetli až do konce!

  

1. Únik z reality

Co myslíte, dokážete si naordinovat, uvědomit si a zavést do praxe bleskové time breaky? Něco takového, jako je reklamní přestávka v průběhu hokejového zápasu? Jste sice v plném nasazení a jde o olympijskou medaili, ale během příjemné pauzy se stihnete nadechnout, vydechnout, zklidnit tep, srovnat myšlenky. Je přeci lepší na minutku se zastavit, než nezastavit se vůbec – a rovnou padnout.

  

2. Vstávat a cvičit!

Uprostřed kanceláře si v průběhu pracovní doby sotva uděláte dvacet angličáků, ale fyzická aktivita, která okysličí mozek a uvolní svalové napětí, mezi legální dobíječe energie patří. Můžete-li... Pětiminutová rychlejší chůze kolem bloku, rezignace na výtah, nebo deset neviditelných dřepů u stolu určitě oddálí moment, kdy vám klesnou víčka.

  

3. Prostřeno!

Držíte-li dietu, hubnete. Spokojenost. Že máte méně energie? To je vedlejší efekt, s tím se přece počítá. Jenže hůř se žije. Promyslete si, jestli není čas na kompromis. Zpomalit hubnutí, zmírnit dietu a získat víc energie. Stojí také za to věnovat pozornost případným potravinovým intolerancím. Zpracovávání surovin, které tělu škodí, nás stojí více energie než bezproblémové trávení. A za zmínku stojí i skladba jídelníčku – jeho obohacení o životabudiče, jakými jsou například naklíčená semena a luštěniny, které jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály. Všechny tyto živiny podporují nervovou soustavu a bojují proti únavě.

  

4. Balanc je klíčem

Jak moc jste na sebe tvrdí v tréninku? Nepřeháníte to? Bojujete-li dlouhodobě s velkou únavou, možná je načase zvolnit, změnit aktivitu, snížit zátěž. A najít balanc mezi tím, co vám bude přinášet radost a výsledky, a zároveň vás nebude devastovat.

  

5. Hormony štěstí a nejen ty

Naše tělo ovládá mechanismy, díky kterým se cítíme svěže a nabití energií. Nejlepší službu nám v této oblasti dělá hormon serotonin, jehož tvorbu podpoříme například pobytem na sluníčku, stravou (suroviny obsahující aminokyselinu L-tryptofan - krůtí maso, losos, špenát, ořechy, semínka), anebo středně náročnou fyzickou aktivitou, která nám působí radost a uspokojení.

  

6. Kdy naposledy jste viděli svého praktického lékaře?

Pokud je to víc než rok, zavolejte mu. A najděte si na něj čas. Dlouhodobý nedostatek energie a nekončící únava mohou signalizovat závažné zdravotní problémy imunitního nebo kardiovaskulárního systému. Zkonzultovat můžete s lékařem samozřejmě i léky, které užíváte. Za útlum a únavu mohou například antihistaminika, antidepresiva nebo léky na krevní tlak.

 

Pokračování tohoto článku najdete zde.  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová