Dáváte si každý rok předsevzetí, že od nového roku zhubnete, začnete sportovat, dostanete se do formy, naberete svaly a podobně? A dodržíte ho? Mnohdy to není jednoduché, ale všechno jde, když se chce a my vám poradíme jak.

 

Dát si do nového roku předsevzetí zhubnout, to samo o sobě žádné přebytečné kalorie nespálí. Správně jíst a pravidelně cvičit se totiž musí začít. A nepřestat! Jenže jak vyzrát na čertíka, který nám našeptává: „Teď cvičit nechoď, radši si lehni na gauč!“ Obyčejný smrtelník je neustále konfrontován s lidským „nechce se mi, nikam nejdu“. Dosažené výsledky pak logicky letí rovnou do koše ­- stejně jako vynaložené peníze. I to sebevědomí dostane pěkně na frak: Zase jednou jsem to nezvládl...

  

Jak tedy začít a nepřestat?

 

Radost

Jedinou přirozenou cestou, jak udělat (i tvrdý) trénink pravidelnou součástí životního stylu, je mít z něj radost. Nejen proto, že se vám pak na každý trénink půjde lehce, ale i proto, že svůj cíl dosáhnete (a udržíte) o to pravděpodobněji, o co víc vás cesta k němu bude bavit.

  

Změna kolonky

Přestaňte s tím válčit, přijměte to. Abyste nesváděli boj před každým tréninkem, postačí přesunout jej z položky „musím a nesnáším to“ do položky „chci a těším se“. Zatněte zuby a vydržte to, než si vytvoříte návyk. Nebo nad tím vůbec nepřemýšlejte a prostě jděte.

  

Životní styl

Pokud se pravidelný trénink stane nedílnou součástí vašeho životního stylu, všechno do sebe postupně zapadne a možná i ta kapusta a jednoručky budou přitažlivější než pivečko a posezení s kamarády. Proč? Protože platí, že to, co si tvrdě vybojujete, se rychle ztrácí. Dvakrát si pak rozmyslíte, co sníte a jestli vynecháte trénink.

  

Najděte si to pravé

Při potížích s pozitivní motivací dnes velmi významně pomáhá široká škála aktivit i sportovišť, ze kterých si můžete vybrat. Najděte si v té nabídce to, co vám bude vyhovovat tempem, rytmem, náročností, prostředím, lidmi, kteří to vedou, i lidmi, kteří tam chodí s vámi, mírou soutěživosti, filozofií, atmosférou, hudbou... Kdo si nevybere, ten už se vymlouvá! A víte co? Garantujeme vám, že když se naučíte pracovat se svým tělem, i to „obyčejné a nudné“ cvičení s činkami vás nakonec začne bavit.

 

Reálné cíle  

No jo, nic nového pod sluncem. Jenže všichni děláme dokolečka ty samé chyby. Nastavíme si laťku vysoko, pak za ní nějaký čas vysoko skáčeme a místo toho, abychom dosáhli nějakého výsledku a spokojenosti, zraníme se, anebo si to znechutíme. Poraďte se s odborníkem a nechte si sestavit střízlivý plán s pomalejším, zato reálným postupem. Ať chcete zhubnout, nebo přibrat, rychle to půjde, ale zdravé to nebude. Součástí plánu by měly být i pevně stanovené lekce na příští týden. Je lepší plánovat předem, než to nechávat na náhodu, čili na systém: Půjdu, když budu mít čas. To se také může stát, že neděle neděli mine a vy jste práh fitka nepřekročili ani jednou.

 

Sparring

Najděte si sparringa. Když vám jako osamocenému vlkovi dojde pára i chuť, nemá vás kdo podržet. Sparring vám nejen zachrání nos na bench pressu, ale i těžce vydřené výsledky, když vás zachvátí lenost. Měl by vás dokázat vytáhnout z postele a donést do fitka na vlastních zádech. Máte problém najít sparringa? Zkuste zalovit ve vlastní rodině. Cvičení s partnerem je dobrý způsob, jak spolu trávit více času. Cvičení se sourozencem bude okořeněno geneticky danou soutěživostí, cvičení s rodičem nebo s dítětem utuží vzájemné vztahy.

 

Skupinová terapie

Víc hlav víc ví, víc se pobavíte i natrénujete. Nesmějte se tomu, kolektivní příslušnost dokáže jednoho přitáhnout na trénink, i když by si raději nechal provrtat koleno. V davu začátečníků se také lépe ukryje začátečnictví i případný stud. To, že je sport také výborná příležitost k seznámení nebo k nalezení přátelství na celý život, je jasné. Jste noví ve městě? To nejlepší, co můžete udělat, je najít si svou tréninkovou skupinu. Zapadnete a než byste řekl dřep, máte spoustu nových konexí. A abychom nezapomněli. Fenomén „hezký trenér“. To je ta nejlepší motivace ze všech! Nestyďte se oslovit pro osobní tréninky někoho, kdo se vám líbí. Vůbec vás nenabádáme k nekalému konání. Jen vám podsouváme další příjemný důvod těšit se na další trénink. 

 

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová