Rozhodli jste se začít chodit cvičit do fitness centra, ale nevíte, jaké vybrat? Poradíme vám!

 

Na první pohled nebo na první trénink? Možná. Hledejte, vybírejte a najděte pro sebe to správné místo. Určitě vám pomůže náš šikovný přehled toho, čeho byste si měli při výběru všímat.

 

Kontext a vize

Místo, které bylo stvořeno, aby pomáhalo lidem naplňovat zásady zdravého životního stylu nebo dosahovat sportovních výsledků, musí být o krok napřed. Z hlediska investičního je správně definovaný podnikatelský plán ve fitness centru stejně důležitý jako v jakékoliv jiné firmě. Z hlediska zákazníka je jistota, že provozovatel fitka ví, co dělá, základním argumentem, proč mu věřit. A je to důležité – fitness centru totiž nesvěřujete pouze své peníze, ale i zdraví. Jestli má vaše fitko jasně definovanou vizi, směr a jistotu kroku, budete nejspíš vnímat jen podprahově. Ale tak je to v pořádku. Dobře seřízený stroj pracuje jako hodinky. 

 

Kvalita, bezpečnost a servis

Trénink ve fitness centru představuje jeden z nejbezpečnějších sportů na zemi.

Pokud:

 1. Máte rozum a cvičíte úměrně svým možnostem.

 2. Respektujete stará zranění, zdravotní indispozice a únavu.

 3. Znáte (nebo si necháte poradit) správné provedení cviků.

 4. Cvičíte s nářadím, které je bezpečné, správně seřízené, podléhá kontrole, je správně servisované a nepředstavuje pro vás zdravotní riziko.

  

Všímejte si, jak je na tom vaše fitko a rozhodně v této oblasti nedělejte kompromisy.

  

Prostor a kapacita

Když je fitko nové, je prázdné. Recepční znají klienty jménem, přesně vědí, co komu namíchat po tréninku za příchuť proteinu, dávají vám klíčky od vaší oblíbené skříňky. Časem je to s návštěvností tak akorát a vy se pořád cítíte příjemně a domácky. Náhle se něco zlomí a vy si připadáte jako na „Václaváku“. Nemůžete cvičit to, co se vám hodí do plánu, protože jste na dané nářadí třetí v pořadí, na skupinovém tréninku je vás najednou 45, na sprchy čekáte deset minut, volná skříňka v šatně je výjimkou, recepčních se za barem střídá dvacet a ani je mezi sebou nerozeznáte. Nevyhovuje? Čas na změnu!

  

Inovace a trendy

Investice do kvalitního fitness centra je obrovská. A nebo také ne. Obloukem se vrátíme k bodu jedna a připomeneme si, že čím lépe má fitko zpracovanou vizi, tím lépe se mu povede sestavit nabídku tréninku a služeb. Tím menší je také riziko zbytečně vyhozených peněz za předražené kousky, které nezapadnou do konceptu, nebo příliš rychle zestárnou. Se zvyšující se oblibou tréninku s vlastní vahou se rozšiřují i možnosti a druhy fitek nebo tréninkových center s rozumným rozpočtem. Jen pozor, čím menší nároky budou na zařízení fitka, tím větší nároky budou na hlavu toho, kdo ho provozuje.

  

Služby

Před tréninkem na diagnostiku a na konzultaci, po tréninku do sauny a na masáž, při odchodu s jídelníčkem od trenéra v tašce, druhem členství, které je vám (a každému z klientů) šité na míru, ručníky k zapůjčení, mýdla ve sprše a ponožky v prodeji pro zapomnětlivé, skvělá hudba, různé tréninkové zóny, chill out sektor a mnoho dalšího. Fitness centrum je vaší oázou. Pokud vám záleží na all inclusive systému, hledejte fitko, které splní vaše nároky. Pokud vám jde o tvrdý trénink a vy víte, že k němu nepotřebujete žádné načančané aranžmá, hledejte fitko dle svého stylu. Dnes si naštěstí můžeme většinou vybírat.

  

Atmosféra a lidský faktor

Pokud se ve fitku necítíte vítaný, respektovaný a správně obsloužený, nebudete tam chtít pravidelně chodit. A když tam nebudete pravidelně chodit a nebudete z toho mít radost, jaký to má význam? Jestliže je něco špatně, lidé jsou neupřímní, atmosféra falešná, změňte lokál. Až si to někde sedne, lidsky i materiálně, to se teprve začnou dít věci!

  

Hygiena

Plně respektujeme vášeň pro sklepní posilovny s autentickou vůní železa, zaslouženým potem, krví a všudypřítomným testosteronem. Ale i tam byste měli mít možnost nadechnout se čerstvého vzduchu, nepřilepit se na lavičku, nestoupat do louže potu a vidět na sebe v zrcadle. Prostě se cítit jako člověk. Mít možnost vyjít ven čistý, voňavý a způsobilý pro pobyt na veřejnosti. I sklepní posilovna je veřejný prostor se zvýšenými nároky, kde by se měly dodržovat základní hygienické zásady ze strany klientů i provozovatele.

 

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová