Dvoufázový trénink

Dvoufázový trénink je založen na posilování jedné svalové skupiny dvakrát za den, přičemž jednu fázi odcvičíte ráno a druhou fázi odcvičíte odpoledne. Tento trénink je velice náročný. Setkáme se s ním většinou jen u profesionálních sportovců.

A to hlavně před závody, jelikož při posilování svalu dvakrát v jednom dni dochází k téměř dvojnásobnému zvýšení zásob svalového glykogenu. Tím se sval stává plnější a pozitivně ovlivňuje svalový růst, protože glykogen na sebe váže vodu. Tento trénink podporuje prokrvení-napumpování svalů a růst svalových vláken. Jelikož je tělo vystavováno častější fyzické aktivitě zrychluje se i metabolismus a to i v klidovém stavu. Tím pádem se rychleji spalují tuky, tedy rýsují svaly.

 

Při tomto tréninku je obsah obou tréninkových jednotek stejný. Trénink můžete zpestřit tím, že pořadí cviků otočíte, jako to dělají někteří kulturisté. Aby nedošlo k přetížení svalů, tak se cvičí se středně těžkými váhami a počet opakování by měl být v rozmezí 12-20, přestávka by měla být max. 60 sekund. Přestávka mezi tréninky by měla trvat 3 až 8 hodin, aby reakce testosteronu nebyla příliš slabá a naopak hladina kortizolu příliš vysoká. Odpočinek mezi tréninky by měl trvat 3 až 7 dní. Dvoufázový trénink nepoužívejte déle než 6 týdnů.