Supersérie je má oblíbená posilovací metoda. Jedná se o poměrně nenáročnou a přesto velmi účinnou metodu posilování, která dokonce šetří čas strávený v posilovně. Jak funguje? Jedna supersérie je složena ze dvou klasických sérií zaměřených na protilehlé svaly. Jako je například biceps a triceps. Prsní svaly a záda. Quadriceps a hamstring atd. V jeden den cvičíte 3 dvojice cviků.

 

 

V praxi to například znamená, že odjedete sérii Bench pressu a bez přestávky navazuje série cviku veslování. Poté si dáte 1 – 2 minuty přestávku a opakujete tuto supersérii ještě 2x. Poté jdete na další dvě po sobě jdoucí dvojice cviků. Za nedlouho přibude tréninkový plán k této metodě posilování.

 

Kombinace partií při supersérii

HRUDNÍK – ZÁDA

BICEPS – TRICEPS

KVADRICEPS - HAMSTRING

RAMENA – ZÁDA

 

Výhody

Supersérii by měl vyzkoušet každý, kdo chce zvýšit svalový objem a sílu. Hodně cvičenců se domnívá, že když odcvičí první část (například triceps), tak v druhé části při cviku na biceps už nebudou mít 100% energii a sílu na pořádné procvičení této svalové partie. Zajímavostí je, že je to přesně naopak. Při druhé polovině se zdá, jako by činku někdo zvedal za vás. Vyzkoušejte sami, že to tak doopravdy je.

Dalším kladem je fakt, že při supersérii se procvičované partie výborně prokrví, chcete-li, napumpují. Ať už při kombinaci biceps/triceps nebo kvadráky/hamy. Cítíte, jako by vám měli končetiny každou chvíli prasknout. Dle mého názoru jeden s nejúčinnějších způsobů jak dosáhnout maximálního napumpování svalové partie.

Jak sem již psal v úvodu, supersérie je i bezvadným spořičem času. To je samozřejmě způsobeno tím, že se u poloviny přechodů na jiný cvik nedává přestávka. Berte to takhle, čím méně stráveného času v posilovně, tím víc zbyde času na regeneraci.