Možná vám už připadá, že je toto kondiční cvičení zastaralé. Nicméně stále patří mezi nejoblíbenější hodiny ve fitness centrech. Dobře a rychle vytvaruje vaše křivky k dokonalosti a navíc se vám, rychle zvedne fyzička. Když se řekne aerobik, tak se každému vybaví naše česká průkopnice Olga Šípková, která se v této taneční disciplíně dostala několikrát na vrchol. Společně s Hankou Kynychovou se dostaly i do televizního vysílání, při kterém jste si mohli vyzkoušet, co by vás na hodině aerobiku čekalo.

 

Pojem aerobik vychází z aerobního cvičení. To znamená, že vás organismus by měl mít v průběhu cvičení dostatek kyslíku a živin. Při tomto typu cvičení a tepové frekvenci okolo 120 tepů by mělo docházet ke spalování, a tedy k hubnutí. Když se tato tepová frekvence přetáhne, budou svaly pracovat anaerobně, tedy bez kyslíku, bude se tvořit kyselina mléčná a nebudete tolik spalovat. Ve zkratce budou se vám tvořit svaly. Osobně si myslím, že na většině hodin aerobiku je tempo dost vysoké a spíš tělo pracuje anaerobně. Ale pro ty co chtějí ukazovat svaly je to ideální.

Celé cvičení trvá hodinu. Na začátku je fáze zahřívání s protažením. Poté následuje lektorčina choreografie, která se skládá z jednoduchých prvků. Kdo na aerobiku už párkrát byl a prvky zná, je to pro něj výhodou. Ale po pár lekcích budou v obraze všichni. Choreografie se učí nejprve na pravou stranu, pak na levou stranu a nakonec se vše spojí. Až je vše naučené, a lektorka vám s tím jistě pomůže, tak se cvičí asi 20 minut tato sestava pořád dokola. Poslední třetina hodiny je většinou věnována posilování, závěrečné relaxaci a protažení. Posilují se nejvíc ochabující partie, tedy břišní svaly přímé, šikmé, hýžďové, stehenní, ale také svaly paže. Cvičením aerobiku se opravdu rychle dostanete do formy, pokud budete cvičit alespoň dvakrát týdně a všichni vám budou závidět skvěle vytvarovanou postavičku.