V současné době je největším fitness trhákem jednoznačně Zumba. Důvodů je mnoho. Tato lekce v sobě kloubí prvky latinsko-amerického tance s prvky, které se používají v aerobiku. Je pojata velmi zábavně a není náročná na choreografii. Nemusíte mít proto strach, že byste byla pozadu nebo nějaký prvek nezvládala. Spíš máte pocit, že tato protančená hodina rychle uběhla.

 

Původ

Zumba svůj kolumbijský původ nezapře. Jak již bylo zmíněno, jde o jednoduchý, ale rychlejší tanec. Používá se k ní také typická hudba, kterou můžete slyšet na brazilských festivalových průvodech typu salsa, mambo, cha-cha, tango, flamenko a další. Hudba tvoří nezbytnou součást cvičení, která vás namotivuje tancovat a dobře se u ní odreagujete.

Rozehřátí

Hodina by měla začínat zahřívací rozcvičkou s lehkým strečinkovým cvičením, tak aby se svaly později lépe stahovaly a pracovaly tak, jak mají. Rozcvička by se neměla podceňovat v žádném sportu, protože minimalizuje šanci zranění šlach nebo svalů. Protahovací část trvá zhruba 5 – 10 minut. Po té následuje hlavní část hodiny.

Hlavní část

Hlavní část hodiny trvá zhruba 30 – 40 minut. V lekci se nepoužívají názvy pro prvky, opakuje se to, co předcvičovatelka cvičí. Dominantní je hudba a ne aerobikové pokyny. Součástí Zumby jsou krouživé a natřásací pohyby zejména pánví a končetin. Během jedné skladby se opakují stále stejné prvky. Právě díky častému opakování dojde k velmi rychlému zahřátí celého těla, uvolní se a protáhnou se všechny svaly. Zejména pokud trpíte na bolesti zad spojené se zablokováním určitého úseku páteře, je pro vás Zumba skvělou volbou. V hlavní části dochází k největšímu kalorickému spalování, zhruba po 30 minutách od začátku rozcvičky. Tepová frekvence by se měla pohybovat okolo 120-130 tepů, tj. aerobní zóně.

Posilovací část

Po hlavní části následuje část posilovací, která může být velmi individuální. Záleží na lektorce, jestli bude využívat ještě další posilovací pomůcky, jako jsou overbally, fitbally atd. Posilování se zaměřuje na problémové partie - břicho, boky, hýždě a stehna, ale zaručuji Vám, že si posílíte a zpevníte celé tělo. Po ukončení posilovací části se opět provádí strečinkové cvičení, aby Vás druhý den nebolely svaly.

A co si vzít sebou

Pokud Vás čeká jedna z prvních lekcí, tak Vás určitě trápí otázka oděvu a dalších sounáležitostí, které by v žádném případě neměly chybět na žádné hodině. Máte dvě možnosti. Za prvé si dojít do oblíbeného obchodu se sportovním oblečením, nebo otevřít svou skříň a prohledat, co je v ní skryto. Pro začátek Vám postačí sportovní kraťasy nebo tepláky. Dbejte na to, aby vaše nohavice nebyly rozšířené a neomezovaly vás v pohybu. Nadále jakékoliv tričko, ve kterém se budete cítit pohodlně, sportovní obuv a lahev vody. Přejeme Vám příjemnou zábavu.

Závěrem

Zumba je velmi populárním skloubením tance a cvičení v jednom. Cvičí se ve velkých tělocvičnách nebo na přírodních prostranství. Je vhodná pro všechny věkové kategorie a také i pro muže. Při této aktivitě dochází k velmi rychlé redukci váhy a vytvarování vašich křivek. Zapojuje se většina svalů celého těla. Nejvíce to pocítíte v oblasti břišních svalů, které se vyrýsují při krouživém pohybu pánve. Pokud Vás tedy nudí klasické cvičební hodiny, zkuste Zumbu, která je zábavná, jednoduchá a snadno Vás dovede k vytoužené postavě.