Nejprve si řekneme nějaké základní informace o sportovních tyčinkách. Máme několik základních kategorií. Jsou to proteinové tyčinky, musli tyčinky a energetické tyčinky. Každá má svůj význam a účel použití.

V druhé části článku najdete srovnání obsahu a chutí několika tyčinek. A na konci vyhodnocení.

 

 

K zakoupení na našem E-SHOPU na adrese: http://shop.velkesvaly.cz/

 

 

Proteinové tyčinky

Asi nejoblíbenější jsou proteinové tyčinky. Jsou většinou husté konzistence (podobně jako například Deli). Zásadní rozdíl je ale ve složení. Proteinové tyčinky můžou obsahovat až 50% bílkovin! To může být i 30 g bílkovin v jedné 60 gramové tyčinky. Což je poměrně dobrý fakt. Chuťově jsou na tom většinou lépe, než většina lidí čeká. Nejsou moc sladké, zato velice syté. Ceny jsou samozřejmě o něco vyšší než u energetických nebo mysli tyčinek. Ceny 85ti gramových proteinových tyčinek se pohybují mezi 30 – 50 Kč v závislosti na obsahu bílkovin. Mnozí se zde zarazí a řeknou si:“50 Kč za jednu tyčinku??? V životě ne!“ Je ale za potřebí, popřemýšlet k čemu tyto tyčky slouží. Ne vždy můžete mít po ruce rendlík s masem a rýží. Tyčinku lehce strčíte do kapsy a můžete tak mít zdroj energie a bílkovin vždy po ruce. Hodí se zejména na nějaké tůře, delší cestě autem, večerním tahu nebo podobné situaci, kdy nemáte k dispozici klasický zdroj živin. V krajním případě ji můžete využít i jako doplnění energie po tréninku, ale spíše to berte jako nouzovku. Zde má své místo gainer. Proteinové tyčinky rozhodně nejsou určeny ke konzumaci v průběhu sportovního výkonu. K tomu slouží tyčinky energetické. A už vůbec není vhodné je vyměnit za klasickou stravu. Jedna až dvě tyčinky denně jako doplněk stravy rozhodně stačí.

 

Energetické tyčinky

Jak již bylo řečeno, jsou primárně určeny ke konzumaci během vytrvalostní sportovní aktivity. Mají menší obsah bílkovin než tyčinky proteinové. Hlavní zbraní je vyvážené spektrum sacharidů, vitamínů a minerálů. Některé jsou obohaceny o větší množství BCAA nebo glutaminu. Ty mají lepší antikatabolickou funkci. Některé mají přidané spalovací složky, jako L-karnitin nebo kofein a další. Jejich konzistence velmi připomíná karamelky. Jsou sladké a velmi chutné. Ceny začínají na cca 20 Kč.

 

Musli tyčinky

Musli tyčinky asi všichni znají. Klasické slisované vločky s různými příměsi rychlých sacharidů a dochucovadel. Na trhu je jich celá řada. Jednu 20 g tyčinku můžete v běžném obchodě sehnat i za 3 Kč. Musíte ale počítat s tím, že tyčinka za 3 koruny nebude žádný zázrak. Okolo vloček sotva projde a je tvořena převážně rychlými cukry. Kvalitní musli tyčinky se pohybují okolo 10 Kč za kus. Nejsou moc sladké a obsahují převážně jen slisované vločky, sušené ovoce nebo ořechy všeho druhu. Energie se z nich uvolňuje postupně. Ideální zdroj energie na cesty.

Test

Nyní zkusíme porovnat několik tyčinek od každé kategorie a určit si jaká je nejvhodnější. Chuť se popisuje velmi těžko, tak zvolím jen hodnocení na stupnici od 1 do 5. Kdy 5 je nejchutnější. Jelikož každému chutná trošku něco jiného, tento údaj nebude 100% směrodatný. Spíše se zaměřím na složení.

1. kategorie – proteinové tyčinky

K dispozici máme (x) tyčinek od těchto značek: Nutrend, Aminostar, Maxxwin a Extrifit.

Začneme těmi od Nutrendu

Nutrend - Excelent Protein Bar 85g vanilka-ananas

Proteinová tyčinka s průměrným obsahem bílkovin. A to 24%. Vyrábí se ve dvou variantách. Velké s váhou celých 85 g a menší s 40 g. Jen málo kdo si nevybere z několika nabízených příchutí. Složení tyčinky je vcelku dobré. Obsah bílkovin sice nijak neoslňuje, ale v poměru s cenou je to akorát.

 

 

 

Chuť – 4/5

Obsah bílkovin 24%

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,8 Kč

85 g tyčinka cca 36 Kč

 

 

Nutrend - Compress CFM 34 80g vanilka-kokos (Vítěz testu!!!)

Jestli to tak mohu říci CFM 34 je něco jako “vlajková loď“ Nutrendu, mezi tyčinkami. Obsah kvalitních bílkovin je zde 34%. Což je naprostá bomba. V jedné tyčince je nálož necelých 26 g bílkovin! Na této tyčince se nám líbí fakt, že i přes vysoký obsah bílkovin je na tom chuťově v podstatě stejně jako Excelent. Na výběr ze 4 příchutí. Cena v poměru s obsahem bílkovin je nejnižší z ochutnávaných tyčinek.

 

 

Chuť – 4/5

Obsah bílkovin 34% (Největší koncentrace proteinu!)

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,6 Kč. (Nejlepší Poměr cena/výkon)

80 g tyčinka cca 43 Kč

 

 

Nutrend - Muscle Protein Bar 55g vanilka

Poslední z řady tyčinek od Nutrendu je Muscle Protein bar. Na výběr opět ze 4 variant. Obsah bílkovin je mezi Nutrend tyčinkami nejnižší. 22%. Takže je jasné, že tato tyčinka obsahově vítěz nebude. Zato chuťově je na tom zatím nejlépe a i si troufám říci, že i v porovnání s jinými výrobci. Možná je to kvůli tomu, že příchuť je čistě vanilková a ne s kokosem nebo ananasem. Ale u nás vítězí. Největším nedostatkem je jen 55 g varianta.

 

Chuť – 4,5/5 ( Nejchutnější tyčinka)

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 2,1 Kč. Vyšší cena za jeden g bílkovin je z důvodu, že tyčinka se prodává jen v 55 g variantě.

55 g tyčinka cca 26 Kč

 

 

 

Nutrend - Regener Bar 45g jogurt-boruvka

Mezi proteinové tyčinky jsme zařadili Regener bar od Nutrendu. Díky obsahu bílkovin jen 16% se řadí spíše mezi proteinové a energetické tyčinky. Chutnali jsme jen jogurt-borůvku. Je dost sladká a navíc dražší než Muscle bar a to je jen 45 g. Tato tyčinka nám po všech směrech nevyhovovala. Výhoda je snad jen to, že je obohacena o některé antioxidanty, ale nevím, zda to někdo bude brát jako výhodu.

 

 

 

 

 

Maxxwin - Protein Bar 75g vanilka

Tyčinka od Maxxwin nás velmi překvapila. Hlavně chuťově, byla hodně hustá a celkových 75 g hmoty dostatečně zasytilo. Obsah bílkovin je jen 25%. Škoda že se v Maxxwinu trošičku víc neodvázali, alespoň na tu třicítku. Sice o 1% více než Excelent, ale Nutrend se pyšní CMF 34kou. Veliké plus má za varianty příchutí. Žádné kombinace vanilky-kokosu-manga a já nevím čeho ještě. Jednoduše: vanilka, čokoláda, banán, jahoda, kokos. Konečně někdo.

 

Chuť – 4/5

Obsah bílkovin 25%

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,8 Kč ( cca stejný výsledek jako Excelent od Nutrendu)

75 g tyčinka cca 34 Kč

 

Extrifit - Protein Bar Hydro 31% 80g višen-jogurt

Bar Hydro od Extrifitu s úctyhodným obsahem bílkovin 31% se řadí mezi ty lepší proteinové tyčinky. V porovnání s CMF je na tom hydro o něco lépe s tuky, ale o dost hůře s jednoduchými cukry. Za 1 gram bílkovin u Hydra zaplatíte o 20 haléřů více než u CMF 34 od Nutrendu. Za velký mínus považujeme jen dvě příchutě a jen jednu váhovou variantu. Na druhou stránku višeň-jogurt chuťově výborná. Takže pokud vám jedna z těchto příchutí zachutná, Protein Bar Hydro 31% dobrá volba.

Chuť – 4/5 (Velký mínus za malý výběr příchutí)

Obsah bílkovin 31%

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,8 Kč ( cca stejný výsledek jako Excelent od Nutrendu)

80 g tyčinka cca 45 Kč

 

Aminostar - Protein Star 65g limeta-jogurt

Tato tyčinka nás neoslovila v žádném směru. Obsah bílkovin jen 19%. Chuť sice ne až tak špatná, ale poleva, snad na všech tyčinkách od Aminostaru chutná jako hodně levná čokoláda. Cítíte takovou tu mastnou chuť. To se Aminostaru moc nepovedlo. A to platí i u musli tyčinky Galaxy. Jediná ROX je na tom s chutí lépe.

 

 

 

Chuť – 3/5

Obsah bílkovin 19%

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,9 Kč

65 g tyčinka cca 23 Kč

 

 

Aminostar - Rox High Protein Bar 60g peanut-karamel

Proteinová tyčinka od Aminostaru s obsahem bílkovin 27%. To je dostačující. Bohužel na můj vkus velmi sladká. Příchuť peanut-karamel bude rozhodně chutnat všem, kdo si potrpí na arašídové Nutele. Na to že je “jen“ 60 g zasytí vcelku slušně. Poleva je zde čokoládová a netrpí stejným nedostatkem jako Protein Star 65g.

 

 

 

Chuť – 4/5

Obsah bílkovin 27%

1 g bílkovin je v přepočtu za cca 1,9 Kč

60 g tyčinka cca 32 Kč

 

2. kategorie – energetické tyčinky

Tak a jsme u konce proteinových tyčinek. Nyní jsou na řadě energetické, ty jsme ochutnali jen dvě. Chuť obou byla naprosto špičková. Ani jedna proteinová tyčinka se jim nemůže rovnat. Nejspíš hodně dělá menší obsah bílkovin. Ale i přes to nebyli příliš sladké. Prostě super.

 

Nutrend - Powerbike Bar 45g vanilka (vítěz kategorie)

Energetická tyčinka s velmi nízkým obsahem cukru. 19 g ve 100 g. Obsah bílkovin 11%. Jak jsem již psal, chuť bezvadná. Konzistence připomíná karamelku, jen tolik nelepí. Hodí se zejména ke konzumaci ve vytrvalostním sportu. Například maraton. Jelikož Tyčinka od PowerBar je o poznání dražší, tato vyhrává.

 

 

 

Chuť – 5/5

Obsah bílkovin 11%

45 g tyčinka cca 19 Kč

 

 

PowerBar - Energize C2Max tyčinka 60g – Vanilka

Je na tom podobně jako PowerBike Bar od Nutrendu. Má lehce vyšší obsah bílkovin. Značka PowerBar spadá pod Nestle, takže kvality a chuti se rozhodně nemusíte bát. Bohužel cena je zde o dost vyšší. Proto dáváme přednost PowerBike Bar.

 

 

 

 

Chuť – 5/5

Obsah bílkovin 14%

60 g tyčinka cca 43 Kč

 

 

 

3. kategorie – musli tyčinky

Nyní ochutnáme několik musli tyčinek. Zde byli velké chuťové rozdíly. Ale vítěz byl naprosto jednoznačný.

Nutrend - Musli Pro Figur Cereal 30g ledová káva

Levnější musli tyčinka od Nutrendu. Většinu tyčinky tvoří tzv. polystyrenové kuličky, mezi kterými je po skromnu ovesných vloček. Polovina tyčinky je zalita polevou. Chuťově tyčinka není nejhorší, ale denně bych ji nemusel. Hlavně proto, že na mě byla dost sladká a většinu tyčky tvoří zmiňovaný polystyren. Pokud ale jste na sladké, mohla by vám chutnat. Celkově na nás tyčinka nijak zvlášť nezapůsobila. Jediné plus je cena, ta je jedna z nejnižších.

 

 

 

 

Nutrend - Musli Pro Figur Cik Cak 28g borůvka

Cikcak, je podle mého názoru naprosto stejný výrobek jako Cereal. Lehký rozdíl je akorát v polevě a dvou gramech váhy. Možná to dělala jen jiná příchuť. Cena stejná jako u Cereal.

 

Nutrend - De-Nuts 35g kešu (vítěz kategorie musli)

De-Nuts už od pohledu napovídala, že jde o jinou ligu. Na výběr mezi několika příchutěmi. Představte si celé kešu ořechy, mandle, arašídy prolité trochou medu. To vše slisované do jedné tyčinky. Takhle poctivou musli tyčinku jen tak nenajdete. Chuť bezvadná, tyčinka není nijak zvlášť sladká. Rozhodně všem doporučuji ochutnat. Tento produkt je dokonce oceněn značkou kvality Klasa. Což o něčem vypovídá. Cena se pohybuje okolo 12 Kč. Na takhle poctivou tyčinku se mi to zdá i málo. De-Nuts od Nutrendu rozhodně vítězí v kategorii musli tyčinky.

 

 

 

 

Nutrend - Musli Energy Bar 6x20g lískový oříšek

Další skvělá musli tyčinka od značky Nutrend. Tato tyčinka byla stvořena přímo pro mne. Už jen z toho důvodu, že není absolutně vůbec sladká. Tyčka je slisovaná z ořechů a vloček, nenajdeme zde žádný “polystyren“. Prodává se zatím jen v balení po 6x20g, to mi přišlo jako jediný malý nedostatek. Ideální by byla varianta po jedné 30 g. Ale i tak cenově vycházejí velice přijatelně. Kdyby mohli vyhrát dvě tyčinky, tato by byla rozhodně druhá.

 

Aminostar - Müsli Galaxy 30g kokos-jogurt

Na můj vkus přeslazená musli tyčinka od Aminostaru. Za druhé, jako u proteinových tyčinek, mi nevyhovovala poleva. Za plus beru přítomnost sušeného ovoce, sice po skromnu, ale přeci. Tyčinka obsahuje i L-karnitin a HCA, ale v poměrně nízkém množství, které pozbývá účinnosti. Cena srovnatelná s De-nuts, takže, volba by rozhodně končila u De-Nuts od Nutrendu…

 

 

 

 

 

Amix -Tri-Fit Musli Bar 30g višen-čokoláda

Na musli tyčinku od Amixu jsme měli rozdílné názory. Já jsem ji odsoudil během prvního zakousnutí. Co myslíte? Ano, byla příliš sladká. Ostatním velice chutnala. Ostatně, to že musli tyčinka je sladká není vůbec žádný nedostatek. Musli tyčinka musí být bohatá na sacharidy. A to jak na rychlé tak na pomalé. Je to jen o tom co komu chutná. Ale musíte brát v potaz fakt, že když je něco hodně sladké, znamená to, že obsahuje hodně rychlých cukrů, což není nic prospěšného. Tyčinka obsahovala celkem slušné množství sušeného ovoce( višní a rozinek). Také byla obohacena L-karnitinem a CLA, ale stejně jako u Galaxy v ne příliš velkém množství. Cena není z nejnižších. Každopádně doporučuji ochutnat, složení je bezvadné a chuťově uvidíte sami.

 

 

 

Závěr

Jeden by se i divil, že se dá napsat bez mála 2 000 slov o tyčinkách, ale konečně máme článek a ochutnávky za sebou. Shodli jsme se na tom, že nikdo z nás jakoukoliv tyčinku nechce pořádnou dobu ani vidět. Nedivte se, spořádat takové množství tyčinek dá zabrat :-).

Zajímavé je, že v každé kategorii dominovaly tyčinky značky Nutrend. Ode dneška je u nás Nutrend s dovětkem: specialista na tyčinky.

Vyhodnocení

Vítěznou tyčinkou kategorie – Proteinové

Se stala tyčinka Compress CFM 34 od Nutrendu. Hlavně pro své nadprůměrné složení s vysokým obsahem bílkovin. V přepočtu je i cena výborná. A chuť jedna z nejlepších.

 

Vítěznou tyčinkou kategorie – Energetické

Byla určena také tyčinka od Nutrendu – PowerBike Bar. Zde rozhodovala hlavně cena, která byla bez několika korun poloviční vůči konkurenční tyčince od PowerBar. Chuťově na tom byli obě srovnatelně. Složení bylo také hodně vyrovnané.

 

Vítěznou tyčinkou kategorie – Musli

Jak jsme psali víše, vítěz v této kategorii byl naprosto jednoznačný. Byla to tyčinka od Nutrendu De-Nuts. Velmi dobrá byla i Musli Energy Bar.