Nebo také česky Kotvičník zemní je bylina, která roste po celém světě kromě Ameriky. Nejvíce se mu daří v mírném pásmu. Po mnoho let je známým diuretikem (odvodňovacím), protizánětlivým a antiseptickým prostředkem. Hovoří se také o sexuálním stimulantu a léku proti neplodnosti.

 

Účinky

Tribulus terrestris má tedy mnoho významných a pozitivních účinků. Kotvičník obsahuje rostlinné hormony zvané fytosteroly. Těmito svými hormony dokáže ovlivnit hormony lidské, hlavně pohlavní. Účinky jsou znatelné zejména u mužů a žen po čtyřicítce. U této cílové skupiny dochází k poklesu pohlavních hormonů (testosteronu a estrogenu). Při podávání kotvičníku došlo k výraznému vzestupu těchto hormonů až o 30%. Zvýšil se sexuální zájem. Došlo také ke zvýšení svalové hmoty na úkor tuku a zvýšila se celkově vitalita. U žen došlo ke snížení projevů klimakteria a k redukci tělesného tuku. U mužů došlo k vzestupu potence i pohyblivosti spermií během třiceti dnů užívání Tribulus terrestris. U mladých jedinců se efekt se zvýšením poměru sval:tuk nezměnil. Předpokládá se, že u mladých mužů jsou hodnoty testosteronu zdravě vysoké a jen tak se neovlivní. Tribulus také velmi často užívají sportovci, kteří měli co dočinění s nelegálními anabolickými steroidy. Právě pro obnovu vlastní produkce testosteronu.

 

Dávkování 

Pro lidi starší 30 -ti let se doporučuje užívat na 20 Kg váhy 500 mg ve dvou dávkách během dne. Pro kulturisty je užívání vyšší okolo 750-1250 mg, rozdělených mezi jídly. Dobře zapijte vodou. Držte se dávkováním na obalu produktu