Po těžkém tréninku jsou regenerační a relaxační techniky tou nejkrásnější odměnou. Pravidelná a systematická regenerace přispívá ke kvalitě dlouhodobého tréninku, snižuje riziko únavového zranění a přetrénování, zlepšuje psychickou odolnost. Dlouhodobě neřešená únava pohybového systému, nervového systému a metabolických systémů má na celkovou výkonnost i na výsledky negativní vliv.

Zajít si do páry, do sauny nebo na masáž, to se nepovede vždy. Proto pro vás máme pár dobrých rad, jak na domácí SPA. Moc nestojí, pomáhá a ještě se budete těšit domů.

 

Někdo to rád horké – někdo studené

Koupelová terapie patří k osvědčeným a účinným technikám regenerace v domácím prostředí. Teplá voda v kombinaci s léčivými látkami příjemně prohřívá unavené a bolavé svaly, povzbuzuje krevní oběh. Urychluje přísun živin do tkání a zároveň pomáhá odvádět odpadní látky a kyselinu mléčnou. Snižuje také svalové křeče a zlepšuje rozsah pohybů.

Ledová lázeň po intenzivní sportovní zátěži eliminuje přehřátí organismu, zrychlí krevní oběh a odvod odpadních látek, zpomalí nebo zastaví poškozování tkání a zmenšuje otoky. Správným postupem je přidávání ledu do vlažné vody, ne skok po hlavě do ledové vany! Konkrétní teplota vody a čas, který v ní strávíte, je vysoce individuální, je potřeba zkoušet, co snesete a jaké to na vás bude mít účinky. Ideálním stavem je, když mezi koncem tréninku a napuštěním „kryo“ lázně uběhne co nejméně času.

Obloukem se vrátíme k teplé verzi koupele v rámci domácího, regeneračního SPA a poradíme, které ingredience přidat do vody tak, abychom dosáhli kýženého výsledku.

  1. Konopné produkty pomáhají tlumit záněty a bolest.
  2. Sůl z mrtvého moře působí relaxačním účinkem a tiší svalovou únavu. Má příznivý účinek při revmatických a kloubních potížích, zlepšuje pohyblivost bolestivých míst.
  3. Jalovec a rakytník zmírňují pocit únavy, zvyšují prokrvení pokožky a přinášejí úlevu při potížích pohybového aparátu.
  4. Recept na koupel na revma, bolesti kloubů a svalovou únavu:

Do vany s připravenou vodou přilijte tyto vařící vodou zalité a hodinu louhované ingredience: 1 lžíce drceného kořene kostivalu, 2 hrsti čerstvých větviček smrku, 1 hrst levandule, 2 kapky některého z výše uvedených éterických olejů. Proceduru opakujte pět dní po sobě.

 

Důležitá pravidla teplé koupele

- pobyt v teplé vodě by neměl přesáhnout 15 minut

- pokud máte sklon k nevolnostem z teplé vody, nezanořujte se do vany až po krk, ale jen tak, aby srdce zůstalo nad hladinou

- do koupele nepřidávejte jiné než přírodní produkty

- po ledové koupeli se osprchujte teplou vodou (teplota se přidává postupně) - po teplé koupeli se už nesprchujte, pouze otřete ručníkem

- pokud je to možné, dopřejte si po koupeli půlhodinovou relaxaci pod přikrývkou, zvýrazníte tím účinky koupele

- do koupele lze přidávat i éterické oleje ( z rozmarýnu, máty peprné, eukalyptu, citronu, pomeranče, skořice, mandarinky, cedrového dřeva, hřebíčku, rozmarýny, kafr). Dbejte na jejich 100% přírodní původ!

  

Závěrem nebo taky úvodem

Až si budete chystat své vlastní domácí SPA, nezapomeňte na pitný režim a předem připravené lehké občerstvení po lázni. Pro dotvoření atmosféry a podpoření pozitivních účinku lázně na psychiku můžete speciální pozornost věnovat ještě následujícím vychytávkám: světlo, barva, teplo i vůně svíček uklidňují, působí příznivě na psychiku a mohou mít i léčivé účinky. Prokazatelný vliv na psychický i fyzický stav lidského těla má také hudba, která zvyšuje výkonnost, zmírňuje svalové napětí a tiší bolesti.

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová