Dieta je vždy utrpení! Opravdu to tak musí být? To víte, že ne! Pokud chcete vědět, jak si užít dietu a zaručit si, že vám přinese ovoce, přečtěte si náš článek.

Jak přežít dietu?

Léto se nám pomalu blíží, ale pořád je dost času na nějakou tu dietu, co vy na to? Dost lidí se diety bojí a to třeba kvůli své domněnce, že se budou muset omezovat v jídle a budou se trápit. Omezit nějaké špatné zvyky samozřejmě budete muset , ale i přesto si můžete dietu klidně i užít! Jak na to? Pojďme si říct pár tipů pro úspěšné zvládnutí redukčního období.



Nikam nespěchat!

Jedna ze zásadních chyb, které přímo předurčují váš neúspěch v dietě, je to, že chcete výsledky hned. To je sice hezké a kdo by je nechtěl, že? Pokud ale ze dne na den uberete drtivé množství kalorií, vaše tělo začne strádat a v tom stresu si uloží i to málo, které mu dáte. Velmi nízkými kaloriemi riskujete zpomalení vašeho metabolismu a tím se můžete dostat do začarovaného kruhu, kdy budete jíst málo, ale i přestože trpíte, kila nepůjdou dolů. Co uděláte potom? Drtivá většina z vás dietu vzdá a vrátí se k původnímu, “normálnímu” stravování. Tělo ale na nic nečeká a nově přijatou energii si pohotově uloží do zásoby. A výsledek? Stejně kilogramů jako na začátku, v horších případech dokonce více!



Chce to čas…

Pro tělo bude lepší, když změny nebudou tak drastické. Zkuste ze začátku prostě začít jíst podle pocitu a zdravěji. Vyřaďte ze svého jídelníčku přebytečné “prázdné” kalorie z přidaných cukrů a nezdravých tuků. Přidejte kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky. Množství zatím nemusíte řešit, jezte podle pocitu, ale snažte se držet pravidelné rozestupy mezi jídly, cca 2-3 hodiny. Ano, za den to tedy vyjde na 5-6 porcí jídla. Zdá se vám to moc? Zkuste to a uvidíte sami. Ne nadarmo se říká, že k dobré postavě se musíte “projíst”. Po pár týdnech můžete začít sledovat váhu a podle výsledků ubírat, či přidávat porce. Pamatujte, že ideální váha, kterou byste měli za týden shodit, je 0,5-1kg. Pokud je to méně, zkuste lehce ubrat, zejména sacharidy. Pokud hubnete rychleji, než byste měli, jídlo lehce přidejte. Nechcete se přeci dostat do začarovaného kruhu, o kterém jsem mluvil výše.



Vyvážené porce!

Pokud držíte dietu, měli byste se snažit jíst co nejvíce vyvážené porce bohaté na všechny makroživiny, vitamíny a minerály. Určitě jste již několikrát zaslechli rady “odborníků”, že byste neměli konzumovat žádné sacharidy už odpoledne, aby se náhodou v noci neuložily do tuků. Víte, co nastane večer, když takto vyřadíte sacharidy odpoledne, nedej bože dopoledne? Budete mít tak obrovské chutě na něco sladkého, že to pravděpodobně vzdáte a při večerním seriálu po něčem “dobrém” sáhnete. Ideální je mít stabilní příjem sacharidů po celý den, a to kvůli udržení hladiny inzulínu na konstantní hodnotě. Když máte velké výkyvy sacharidů v průběhu dne, hladina inzulínu vám neustále kolísá, klesá a zase prudce stoupá. A to má za následek právě ty nepříjemné (hlavně večerní) chutě.

 

Jaké si to uděláte…

Dieta nemusí nutně znamenat maso vařené na vodě každý den, suchou rýži a toto pořád dokola, tak jak to vidíte u různých fitness osobností na internetu. Většina lidí si myslí, že jídlo v dietě nemůže chutnat dobře, ale to hlavně z toho důvodu, že si nikdy nezkusili takové jídlo připravit. Na výběr máte nespočet druhů zeleniny, příloh, koření a také například nejrůznějších zdravých dresingů. Palačinky z ovesných vloček a proteinu zalité nějakým “zero” sirupem totiž mohou chutnat lépe, než byste čekali. Dokonce ani příprava takového jídla nezabere moc času, ve výsledku tak 5-10 minut.



Nula kalorií a přesto sladké!

V předchozím odstavci jsem nakousl téma “zero” produktů. Dnes již můžete koupit snad všechno bez přidaného cukru. Pokud přijde večerní krize, je lepší si dát nějakou Colu Zero, která sice obsahuje umělá sladidla, ale žádné kalorie. Vy tak ukojíte chuť na sladké, ale nepřijmete žádné kalorie navíc. Zdravější variantou jsou produkty slazené přírodními sladidly, například stévií nebo sukralózou. Já osobně řeším chuť na sladké CFM Whey proteinem. Chuť mi bohatě nahradí nějakou sladkost a jako bonus do sebe dostanu velké množství kvalitních bílkovin.



Žádný stres!

Psychika hraje v redukčním období zásadní roli. Mnoho lidí neustále přemýšlí nad tím, že zrovna mají dietu, co by si dali nezdravého a kdy už bude nějaký volný den, ve kterém si budou moci dopřát. Nestresujte se tím! Najděte si aktivity, při kterých nebudete muset myslet na to, že zrovna “trpíte”. Někdo například začne vyšívat, někdo hraje počítačové hry, další tráví čas ve společnosti mnoha lidí a já to řeším například psaním těchto článků. Pozor ale, někteří lidé to s těmi aktivitami přeženou tak, že na jídlo zapomenou úplně a tím si rozhodí důležitou pravidelnost, kterou jsem zmiňoval výše.



Selhali jste?

Pokud nejste dostatečně zkušení a neprošli jste si více dietami, pravděpodobně přijde chvíle, kdy to psychicky nezvládnete a opravdu selžete. Není ale třeba začít se hned proklínat. Každý má občas slabší chvilku a pokud dietu držíte tak, jak máte, nestane se nic hrozného. Velkou chybou je, pokud se najednou snažíte rychle selhání “dohnat” a uberete drasticky jídlo. Není to vůbec třeba, dostanete se zbytečně do toho začarovaného kruhu a věřte, že je velmi těžké z něj vystoupit. Po takovém výpadku je tedy daleko lepší prostě pokračovat dál v dietě a do pár dnů se váha a forma srovná.



Doufám, že vám tyto rady alespoň trochu pomohou ve vašem snažení. Sám jsem si dietami prošel a denně tyto záležitosti řeším se svými klienty, takže věřte, že v tom nejste sami a že dieta nemusí být vůbec složitá záležitost. Pokud vydržíte, výsledky se vždy dostaví. Hodně štěstí!



Autor: Adam Palovčík