Myslíte si, že váš trenér je ten pravý, kdo vám poradí, jak se správně stravovat? Pozor! Může to tak být, ale také nemusí.

 

Patříte mezi nadšence, které nalákal a polapil fenomén zvaný CrossFit a různé alternativní názvy podobného cvičení? Do svatyní tohoto typu se za A zásadně vchází s velkou úctou k ikonám, za B v kompresních podkolenkách a za C s rozhodným očekáváním zásadně změnit svůj život. A, B i C jsou správně. Jen s tou úctou k ikonám je dobré pracovat opatrně.

 

Opatrnosti není nikdy nazbyt

Proč? Protože při zátěži, která vás čeká, není jedno, komu se svěříte do rukou a jak je ten někdo školený. Ten někdo vás určitě ohromí hned na první dřep, shyb nebo angličák. Jeho vzhled i výkony jsou skvělou motivací. Tak skvělou, že se někdy obyčejný člověk až zapomene a přežene to. Následkem jsou zranění, přetrénování, nucená přestávka v tréninku a prohloubení problému. CrossFit není zdravotní cvičení a zvlášť pokud jste kancelářská krysa, intelektuál se skoliózou, maminka po mateřské nebo křehká dívka, co zrovna začala chodit s někým, kdo už dlouho cvičí a říká, že to bude oukej, je velká opatrnost na místě.

 

Top ten nebo smrtelník?

Spolu s tvrdým tréninkem se vám pravděpodobně v této komunitě dostane i hodně dobrých rad ohledně stravy a doplňků výživy. CrossFit a Paleo jsou nerozluční přátelé, tak nějak na sebe zbyly ve snaze na sto procent cvičit a na sto procent jíst. Ano, v CrossFitu, ani v Paleo není moc prostoru pro kompromisy, a tak je to správně. Jen to možná není správně pro vás, ale jen pro horních deset. Ne deset tisíc, ale deset. Ti ostatní jsou jenom lidé a zde jsou důvody, proč ten bůh s promakaným WOD možná není bezpodmínečně ideální osobou, která má radit smrtelníkům s jídelníčkem.

 

Proč?

  •  Protože na to není čas. Pár zajímavých a inspirujících slov na téma „co jsi dnes snídal a co hodláš večeřet, ty určitě nebojuješ s nadváhou!“ není zdaleka projevem kompetencí k sestavení jídelníčku na míru.
  • Pokud váš trenér nemá potřebné vzdělání v nutričním poradenství, pak jeho jediná (i když dost možná velice okouzlující) reference, je jeho vlastní zkušenost na sobě samém.

  • I když vám bude váš trenér radit se stravou a s doplňky výživy podle nejlepšího vědomí a svědomí, vůbec nemusí platit, že vám radí dobře. Pokud vám (a dalším pěti lidem ze skupiny) na místě zaprodá duši za stoprocentně fungující dávkování kreatinu nebo složení předtréninkového menu, pokud vám po tréninku nechá namixovat stejný protein nebo podá tu samou tyčinku, co baští on, platí jedno: co platí skvěle na něj, vám vůbec nemusí prospívat.

  • Výsledky tvoří dvě hlavní složky: strava a trénink. Z dlouhodobého hlediska potřebujete mít na míru, kvalitní a promakané obojí. Nemá-li váš trenér odpovídající vzdělání v nutričním poradenství, měl by si jej buď z vlastní iniciativy a zodpovědnosti ke svým klientům dodělat, nebo se alespoň ovládnout v sugestivním rozdávání dobrých rad na toto téma. A měl by vědět, koho vám doporučit. Protože záměr máte stejný a vaše výsledky budou i jeho vizitkou. Nemělo by mu být jedno, že si cestu do cíle maříte špatným stravováním.

  • Trenér určitě umí poradit selským rozumem a v zásadních pravidlech zdravého stravování pravděpodobně neudělá velkou chybu. Ovšem už neumí pracovat s výsledky, ani s důvody, proč něco funguje a něco ne. Neumí reagovat na projevy potravní intolerance nebo na vysoký cholesterol, na nedostatek energie či na následky jednostranné diety.

  • Výše zmíněná Paleo strava je pro ortodoxní CrossFiťáky cestou k lepším výkonům, k větší energii, větší síle a rychlejší regeneraci. Kritiku si však u odborníků Paleo dieta vysloužila především vysokou konzumací živočišných bílkovin a tuků, neuznáváním obilovin, rýže, brambor a luštěnin, které do vyváženého jídelníčku patří - a kromě toho, že jsou zdrojem energie, potřebuje je ke svému fungování také mozek. Paleo strávník by se měl vyvarovat mléčných výrobků, čili zdroje vápníku a probiotik.

  • Co se naopak z tohoto životního stylu vzít dá a určitě vám to prospěje, je absolutní zákaz průmyslově vyráběných potravin a fast foodů plných nezdravých aditiv. A pak taky absolutní doporučení nepřestat se hýbat!

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová