Začínáte se děsit letní sezóny a toho, že jste ještě nestihli zhubnout do plavek? Zapomeňte na hubnutí jako takové, dostaňte se do formy a hubnutí přijde samo!

 

Jojo efekt, největší strašák chronicky hubnoucích lidí. Něco shodím, víc toho přiberu. Čím rychlejším a „zázračnějším“ způsobem zhubnu, tím dřív je to zpátky. Titulky novinových článků o tom, že hubnutí je během na dlouhou a náročnou trať a že vlastně vůbec nejde o hubnutí, ale o zdravý životní styl, kterého je hubnutí jen vítaným vedlejším účinkem, míjíme jako nezajímavé. Proč?

 

Všechno hned

Ve 21. století jsme zvyklí na rychlé, ne-li okamžité splnění našich přání. Klidně na splátky, ale hned. V případě rychlého hubnutí díky zázračným dietám jsou ty splátky chvíli neviditelné. Jako bychom si zvolili program s odloženým splácením. Mnohem rozumnější je zvolit si pro výsledek delší čas a pomalejší cestu. Nechte si sestavit jídelníček na míru a doplňte jej rozumným výběrem doplňků stravy – rovněž na míru vašim potřebám, vašim cílům a vaší tréninkové zátěži.

 

Zkuste to jinak!  

Zima už pomalu končí a vidina krátkých šatů a plavkové sezony v mnohých z nás budí hrůzu. Pod časovým tlakem pak volíme rozhodnutí, která nás opět jen zacyklí v neúspěchu. A - jako už mnohokrát - ztratíme další rok.

Nezkusíte to letos jinak? Začneme tím, že vám neslibujeme, že do června shodíte 55 kilogramů. Začneme tím, že: už to neodkládejte a přestaňte věřit na zázraky, které se dají koupit. Zázraky se totiž dají jenom vydřít.

 

Jak na to

  •  Najděte si trenéra. Vyhlédněte si jej ve fitku, kam chodíte, chvíli jej sledujte při práci a oslovte ho. Nebo se zeptejte na recepci, koho by doporučili pro vás a pro vaše cíle. Nebo nám napište. Třeba vám také můžeme pomoci nějakou referencí.
  • Nebojte se zátěže. Nejste z cukru. Tělo namožené po tréninku není předsmrtným stavem. Činky nekoušou. Nemyslete si, že váš problém (zejména je-li vám nad 40 let) vyřeší dvě nebo tři lekce zumby týdně. Nepodceňujte silová cvičení jen proto, že vás ze začátku nebaví a že v jejich průběhu nevyskáčete duši.

  • S výběrem tréninkových aktivit, které vás přiblíží cíli, nepospíchejte. Rozhodujte se tak, aby byla šance, že vám vaše odhodlání vydrží delší dobu. Z motivačního i ze zdravotního hlediska. Pokud jste za posledních pár let trénování moc nedali, nemůžete se rovnou vrhnout na převracení pneumatik, skákání na bedny a tříminutové série angličáků, jakkoliv by vás lákala super týmová atmosféra, podkolenky a čtyři propocená trika za trénink.

  • Proč je dobré začít střízlivě posilovnou? Umožní vám nejlépe posílit pohybový aparát, vyrovnat dysbalance, formovat postavu, rozvinout smysl pro rovnováhu a koordinaci. Umožní vám vnímat své tělo a pochopit rovnice, podle kterých funguje. V posilovně budete mít zvyšování tréninkové námahy absolutně pod kontrolou, naučíte se vnímat svalovou skupinu, kterou právě procvičujete. Tím vším budete účinně předcházet zranění nebo přetrénování.

  • Během jednoho tréninku v posilovně spálíte 200 až 400 kalorií. Pokud máte sedavé zaměstnání, můžete jej vhodným a promyšleným způsobem kompenzovat, aniž byste si zadělávali na další problémy. Když se vám kontrolovaná práce s činkami bude zdát pomalá, můžete trénovat ve vyšším tempu s krátkými přestávkami. Tak udržíte tepovou frekvenci ve vysokých obrátkách, posílíte kardiovaskulární systém a spustíte proces spalování tuků.

  

Až se posilovna stane vaším přítelem a pravidelné cvičení nedílnou součástí života, zjistíte, že se to hubne samo. Nebo že nakonec ani nejde o to hubnutí, nýbrž o to, abyste se cítili zdravě a v kondici bez ohledu na věk. A bez ohledu na to, které roční období je zrovna před námi.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová