Máme tady pro vás nový článek o strečinku. Přečtěte si ho a ujistěte se, že děláte vše tak, jak máte, abyste se nezranili.

 

Jeden článek o strečinku už jste si na našich stránkách mohli přečíst. Zde vám nabízíme další s důrazem na typy, co a jak byste měli a neměli dělat, aby vám byl strečink opravdu ku prospěchu.

 

Kdo se chce udržovat ve formě, ví, že pravidelný strečink je stejně důležitý jako pravidelné cvičení. A to i v případě, že jste stokilový kus chlapa, kterému protahování připomíná úplně jiný sport, než ten pro stokilové chlapy.

  

Strečink, pomalá pohybová aktivita s cílem protažení svalů, před i po výkonu, má svůj význam. A pokaždé, když jej z různých příčin opomenete, přispějete troškou do mlýna tam, kam nechcete. U fyzioterapeuta pak budete objevovat Ameriku a souvislosti, které jsou nad slunce jasnější, jen jste je doposud neviděli.

  

Jak strečink prospívá tělu?

  •  Zlepšuje ohebnost a umožňuje větší rozsah prováděného pohybu.
  • Výrazně ovlivňuje správné držení těla, protože pomáhá udržet funkční délku u zkrácených posturálních svalů.

  • Snižuje riziko zranění, protože pomáhá připravit svaly na aktivitu.

  • Zvyšuje průtok krve do svalů.

  • Prodlužuje dobu aktivního života bez bolesti a zranění.

  • Zvětšuje kloubní pohyblivost.

  • Odstraňuje fyzické i psychické napětí.

  • Funguje jako prevence bolestí zad a pohybového aparátu celkově.

  • Odstraňuje svalovou dysbalanci.

  

Časté chyby při strečinku

 1. Při strečinku si většinou vybíráme cviky, které nám nekladou příliš velký odpor.

 2. Cvičíme rutinně tu samou strečinkovou „sestavu“ bez ohledu na to, jakou aktivitu se chystáme dělat.

 3. Když z nějakého důvodu nemáme možnost zastrečovat hned po tréninku, neuděláme to vůbec. Přestože na to máme čas dvě hodiny po skončení aktivity.

 4. Skladbu strečinku jsme odpozorovali od někoho jiného a vzali ji za svou. Případně používáme ještě pořád strečinkové cviky, které jsme se naučili na základní škole.

 5. Nerespektujeme rady fyzioterapeutů a dále si jedeme „tu svou“.

 6. Nedodržíme potřebnou dobu regenerace.

 7. Příliš tlačíme na pilu a jdeme přes bolest, neřešíme správné načasování a frekvenci cviků.

 8. Jsme příliš líní (nebo sebevědomí?) a nenaučíme se správnou techniku strečinku, neoblečeme se adekvátně teplotě, nebo se plně nesoustředíme a povídáme si. Nebo koukáme do telefonu...

 

A teď naopak: jak a co dělat, aby to bylo lepší?

 1. S časem na strečink počítejte již při plánování svého programu. Když si na pobyt ve fitku vyhradíte hodinu i se sprchou, pak asi na kvalitní strečink nemá kdy přijít.

 2. Alespoň jednou týdně si vyčleňte čas na opravdu kvalitní strečinkovou seanci. Pusťte si relaxační hudbu, zapalte svíčku a věnujte hluboké soustředění svému zatuhlému tělu.

 3. Podmínkou správného strečinku je zahřátí. Délka zahřátí záleží na typu zvolené aktivity, na věku, trénovanosti, ale i na míře únavy, či na venkovní teplotě.

 4. Krátké přestávky v intervalovém tréninku využijte k protahování.

 5. Neváhejte požádat fyzioterapeuta o skladbu správných cviků přesně pro vás i o dohled nad jejich správným provedením. Jednou za čas pak zkonzultujte aktuální stav. Najděte si lekci, která se strečinku věnuje systematicky a dlouhodobě. Takže? Joga či pilates! Myslete si o tom, co chcete, ale vyzkoušejte, zkuste pochopit a pak uvidíte.

 6. Co se stane, když nebudete strečovat vůbec? V zásadě nic. Pro tuto chvíli. Svaly rostou, síla taky, břicho mizí, kondice se zlepšuje, tak co byste se trápili s nějakým strečinkem. Jednou ovšem přijde na psa mráz. Začne to nenápadnou bolestí, kterou ještě rozchodíte, ale bude jen otázkou času, kdy se spustí lavina následků neřešené příčiny.

 7. Pokud máte ve fitku svého trenéra, tiše doufáme, že strečink neopomíjí a že ví, jak na to. Pokud trenéra nemáte, zamyslete se nad tím, že byste někoho oslovili, i kdyby jen na ten strečink. Možná to bude nestandardní požadavek, ale oboustranně prospěšný.

 

Ať už vlastními silami (aktivně), nebo s pomocí druhé osoby (pasivně). Ať už staticky (zatlačit do maxima a držet), nebo dynamicky (zatlačit do maxima, podržet a pak opakovat), zařaďte strečink mezi své přátele a věnujte mu čas a pozornost.

 

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová