Víte k čemu všemu jsou dobré supersérie? Náš článek vám to osvětlí.

  

Následující řádky by měly být užitečným materiálem pro všechny. Jak pro vás, kteří zrovna se cvičením začínáte, tak pro vás, kteří už nějakou dobu cvičíte, noříte se do toho, baví vás to a rozšiřujete si teoretické i praktické obzory. A také pro vás, kteří už cvičíte roky a najednou se něco zaseklo a ne a ne se to posunout dál. "Supersérie" jsou dalším upgradem vašeho tréninkového plánu a mají mnoho výhod.

  

Jakých?

 1. Supersérie vám zajistí výživný a efektivní trénink. Pokud se ocitnete v časové tísni, je pro vás plán se supersériemi vhodným řešením. Jindy hodinový trénink se dokáže zkrátit na polovinu - a to bez ztráty kvality.

 2. Udrží vaši koncentraci. Supersérie vám díky minimálním pauzám nedovolí ztratit pozornost. Zabraní do tempa stěží dokážete sledovat pohyb kolem sebe, natož dění na mobilu. Určitě nezabřednete do rozhovoru se spolucvičícím. Vaše plné soustředění se pak pozitivně projeví na kvalitě provedených cviků i na prevenci zranění.

 3. Supersérie přinesou do vašeho tréninku řád, rytmus a disciplínu.

 4. Nakopnou vás po stagnaci – nejen psychicky, ale i výkonnostně. Supersérie má viditelné výsledky.

 5. Zvýšíte sílu ve druhém cviku (díky předchozí aktivaci antagonistického svalu).

 6. Supersérie vám umožní trénovat s větším odporem.

 7. Zrychlí zotavovací proces (díky lepšímu zásobení krví, která odvádí odpadní produkty a poškozenou svalovou tkáň). 

 8. Metoda zvaná supersérie dokonale stimuluje svaly a dává jim nový impuls k růstu.

 9. Zabezpečí enormní prokrvení svalu a jedinečné napumpování až k prasknutí.

  

Supersérie není superset

 Možná je to malichernost, ale za zmínku to stojí. Aby nedošlo k mýlce, považujeme za důležité udělat si trochu pořádek v terminologii. Supersety jsou v podstatě kombinace (neboli spojení) sérií cviků na různé svalové skupiny bez přestávky za sebou. Supersérie jsou soubory cviků jdoucích za sebou bez přestávky na jednu svalovou partii. Doba odpočinku mezi supersériemi by neměla přesáhnout jednu, maximálně dvě minuty.

  

Supersérie v žádném případě nejsou jen pro profíky a nadupané kulturisty, jsou vhodné pro každého, snad s výjimkou úplného začátečníka. Ale nelekejte se toho superprofi názvu. Pokud potřebujete změnu v tréninku, požádejte svého trenéra o zařazení této tréninkové techniky.

  

Zapojení svalů

Supersérie můžete naplánovat buď jako trénink agonistů (agonista je sval, který je přímo zapojen do kontrakce), nebo antagonistů (antagonista je sval protilehlý, který se nijak nezapojuje do zvedání zátěže, ale při práci agonisty se natahuje, uvolňuje).

Stručně řečeno – jeden pracuje a druhý se protahuje (odpočívá). Výhoda? Uděláte více opakování, nebo si můžete naložit těžší váhy. V této dvojici si pak můžete vymyslet i více různých cviků. Metoda supersérií tedy páruje cviky zaměřené na agonistické a antagonistické svaly (jako jsou biceps a triceps, hrudník a záda, kvadricepsy a hamstringy, nebo břicho a spodní část zad).

 

V rámci zlepšování svých kvalit, hledání nových rezerv, i motivace do tréninku hrají supersérie výraznou roli. Kreativita patří do tréninkového plánu stejně jako všestrannost. Důležité je neustále hledat a nacházet stimuly, které posunou náš trénink o další krok dál.

  

Konkrétní tréninkový plán postavený na supersériích naleznete zde: http://www.velkesvaly.cz/trenink/229-treninkovy-plan-4x-tydne-superserie

 

 

 Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová