Jaké trendy jsou dnes moderní v tréninku? Přečtěte si náš článek a zjistíte, které metody a postupy jsou právě teď populární a užitečné!

  

Svět fitness se vyvíjí rychle a každý den někdo vymyslí něco nového, zaručeně fungujícího a převratného. Velká část nápadů nepřežije druhý den, další část není tak originální, jak se tváří, a pak je pár takových, které si opravdu najdou cestu k tělu a srdci člověka cvičícího, i místo v nabídce fitness a sportovních center. Co se ujalo, co funguje a bude se určitě nadále rozvíjet ve světě i u nás?

  

To je síla ta síla

Kde jsou ty časy, kdy chodili běžní lidé do fitka hlavně na kardio. Dnes už každý ví, že kdo necvičí se zátěží, ten jako by necvičil vůbec! Ano, pro ženy to platí také. Pravidelná cvičení se zátěží nabudí metabolismus, pomáhají spalovat tuk, budují svalovou hmotu, snižují krevní tlak, i riziko vzniku cukrovky, či onemocnění rakovinou, redukují stres, působí preventivně proti stařecké demenci a vůbec - jsou mocným protivníkem civilizačních nešvarů.

Postupem času se činky ze špinavých sklepů a undergroundu přesunuly na čestné místo a těší se uznání laické i odborné veřejnosti. Cvičení se zátěží se stalo součástí rehabilitace i prevence poruch pohybového aparátu. Dnes se již lékař nebojí říct: „Paciente, vezměte činku do vlastních rukou! Protože pohyb je nejlepší investicí do vašeho zdraví!“

  

Trénink s váhou vlastního těla

Také vás pokaždé zarazí, jak je možné, že tak jednoduchá věc se stala hitem až teď? Podle počtu tutoriálů na sociálních sítích to vypadá, že vymýšlet stále nová cvičení s vlastním tělem je stejně jednoduché jako dýchat vzduch nebo polykat jídlo. Kromě své variability je také nenáročné na čas, na místo, na finance, i na vybavení. A je dostupné okamžitě!

 

Nově už jen skupinově

Skupinový trénink vznikl a prosperuje jako výborný kompromis mezi drahým individuálním tréninkem a levnými, leč neosobními lekcemi pro masy. Ve skupině jsme všichni jedna rodina a když jeden nemůže, ostatní jej podpoří - a to jak v dosažení klubového rekordu, tak v překonávání sama sebe (nebo třeba ve vstávání z postele). Kolektivní soudržnost je jedním z nejdůležitějších motivátorů vůbec.

  

HIIT

Když spalovat kalorie, tak rychlostí světla. Když startovat metabolismus, tak z nuly na sto! Kdo by se spokojil s obyčejným hitem, když může mít hiit. Vysoká intenzita cvičení, krátké odpočinkové lhůty. Bez ohledu na to, na jaké lekci s komplikovaným názvem se zrovna nacházíte, každá může mít úroveň HIIT.

  

Jóga! je nejlepším přítelem člověka

Stále ještě nevlastníte jógovou podložku a zen výraz ve tváři? Je na čase si obojí pořídit! Protože na cestě k perfektně vybalancovanému životu, což je mantra 21. století, vám ta jógová podložka poslouží coby kouzelný létající koberec. Druhů, škol a přístupů najdete bezpočet, od hlubokých duchovních prožitků, přes opravdu namáhavé cvičení, kde nic neošidíte. Hledejte, určitě najdete!

  

Funkční trénink

Slovní spojení „funkční trénink“ je stále stejně in jako funkční jídlo či funkční prádlo. Co je funkční, to se snaží dosáhnout v dané kategorii co nejvyšší efektivitu. Vzhledem k tomu, že mnoho z nás opravdu válčí s časem i financemi, je optimalizace obsahu tréninku výhodou, ne-li přímo povinností. Funkční trénink buduje sílu přirozeným způsobem, zlepšuje stabilitu, narovnává disbalance vzniklé nesprávnými životními rutinami, nebo sportem s jednostranným zatížením. Pomáhá tedy dostat tělo do takové formy, aby zvládalo nálož běžného (náročného) dne.

  

Kruhový trénink nemusí být v kruhu

Kruháč, nebo-li kruhový trénink, spočívá v tom, že procvičíte bezpečně a spolehlivě celé tělo, v tempu, které odpovídá náročnosti cviků (To je důležité podmínka, přečtěte si ji klidně ještě jednou.), a s minimem přestávek. Je výborný pro začátečníky nebo pro hříšníky, kteří se do fitka dostali po dlouhé době, nebo se dostanou jen jednou za čas.

(Nejen) pro hříšníky je ovšem na místě opatrnost. Vyhecovaná skupina nadšenců dokáže jednoho občas tak strhnout, až zapomene na své limity, na to, že to zatím až tak dobře neumí, či na to, že je na tréninku zase po měsíci. A zranění je na světě!

Kruhový trénink není žádná novinka, dělá nám dobrou službu už více než 60 let. Aktuální trendy v kruhovém tréninku jsou dva. Tím prvním je větší propracovanost a širší nabídka cviků díky nejrůznějším cvičebním pomůckám, tím druhým je absolutní jednoduchost a návrat k základním cvikům.

  

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová