Nejste si jistí, jaké pečivo byste měli jíst? Nechte si poradit! 

Bílé pečivo, celozrnné, nebo „polystyren“?

Ráda bych tímto článkem zodpověděla často kladenou otázku, zda je pečivo vhodné při dietě, do fitness stravy, nebo zkrátka do zdravého životního stylu. Ten, kdo se bez kusu rohlíku nebo chleba neobejde, má možnost vybírat ze široké škály celozrnného pečiva a fitness maniaci si k vajíčkům rádi dají pufovaný chlebíček, nejčastěji rýžový. Jaký je ale skutečný rozdíl mezi těmito alternativami?

 

BÍLÉ PEČIVO

Obilí, ze kterého se vyrábí mouka pro výrobu pečiva, je složeno z plodů (tzv. obilek).Obilka je složena z obalových vrstev (z těch se dají vyrábět otruby), z aleurové vrsty (zdroj bílkovin) a z jádra (zdroj škrobu), ve kterém je navíc obsažen problémový lepek. Bílé pečivo, vyrobené z bílé mouky, obsahuje POUZE rozdrcené jádro, které je nejchudší na minerální látky a vitamíny. Například rohlíky navíc obsahují ještě sádlo, což například pro vegetariány není moc dobrá zpráva. 

 

CELOZRNNÉ PEČIVO

Pokud je pečivo celozrnné (ne pouze barvené), tak už podle názvu je jasné, že v mouce pro jeho výrobu je celé rozemleté zrno. Obsahuje tedy i vrstvy bohaté na minerální látky a bílkoviny. Z toho vyplývá, že celozrnné pečivo je sice zdravější, ale do fitness jídelníčku nám moc nezapadá. Pokud se však snažíte o zdravý a vyvážený jídelníček, určitě vám kvalitní celozrnné pečivo v malém množství neuškodí.

 

„POLYSTYRENOVÉ CHLEBÍČKY“

Zbývají nám oblíbené polystyrénové chlebíčky. Ať už rýžové, pšeničné, nebo kukuřičné, všechny se vyrábí tzv. pufováním. Jedná se o proces, kdy se zrna zahřejí na vysokou teplotu, až zvětší svůj objem. Výrobky jsou pak lehce a rychle stravitelné, jelikož se naruší struktura škrobu. Mají však i vysoký glykemický index, takže pocit hladu se po chvíli vrátí. Výroba je v podstatě stejná jako u popcornu, u kterého je však navíc ještě hromada soli a tuku.

 

 

SHRNUTÍ

Jaký je tedy závěr? Bílé pečivo obsahuje lepek, je výživově "prázdné" a dle mého názoru je vhodné ho vynechat jak při dietě, tak v jakémkoliv jiném typu stravování. U celozrnného pečiva je dobré číst složení (procentuální zastoupení mouky a ostatních surovin). Není na škodu ho občas do jídelníčku zařadit. Pozor na lepek, který je zde také zastoupen. Pufované chlebíčky jsou vhodné jako rychlá svačinka, ale určitě by neměly na našem jídelníčku zastupovat velkou část a to ani rýžové bez lepku. Za sebe navíc doporučuji semínkové chleby, v jejichž složení nenajdeme víc než širokou škálu semínek, tuku (ŽÁDNÉ NEKVALITNÍ MARGARÍNY) a koření.

 

Autor: Sandra Šlajchová