Všichni víme, že je zdravé pít vodu. Ale pít ji pořád dokola je trochu monotónní, zkuste použít citron a připravit si zdravé a chutné nápoje. 

Existuje mnoho způsobů, jak využít citron k přípravě nápoje. Můžete si vyrobit něco teplého a zdravého na zahřátí, osvěžující limonádu, nebo si dát vitaminovou bombu v podobě koktejlu. Přečtěte si několik typů a vyberte si sami, na co máte největší chuť. 

 

Osvěžující mátová limonáda 

Ingredience: 

2-3 ks citronu

2-4 lžíce třtinového cukru

asi 1,5 l studené vody 

2 hrsti čerstvé máty

 

Postup: 

Mátu natrháme, promneme v ruce, aby se uvolnilo její aroma, a vložíme do nádoby. Citrony pečlivě omyjeme, rozpůlíme, lehce vymačkáme a rozkrájíme na malé kousky. Citrony,  jejich šťávu, mátu a cukr promícháme a co nejvíce rozmělníme. Vše zalijeme studenou vodou a přidáme led. Výsledný nápoj lehce promícháme.

Mátovou citronádu je možné podávat ve vyšší sklenici, ale samozřejmě záleží na vašem vkusu.

 

Nápoj z meduňky, citronu a medu

Ingredience: 

meduňka

převařená horká voda

med 

citron

 

Postup: 

Začneme tím, že natrháme lístky meduňky, které zalijeme převařenou horkou vodou. Poté necháme zalitou meduňku vychladnout. Nakonec nápoj ochutíme dle libosti medem a citronem.

Meduňka je často používána k uvolnění napětí a pročištění mysli, dejte si tedy tento nápoj, pokud si potřebujete odpočinout. 

 

Zázvorový sirup s medem

Ingredience: 

zázvor

citron

med

 

Postup: 

Sirup budeme připravovat do zavařovací sklenice. Podle toho,  jak máme velkou sklenici, zvolíme množství surovin. Citron oloupeme a zbavíme ho bílých částí, zázvor očistíme a obě ingredience nakrájíme nadrobno. Nakrájený citron a zázvor vložíme do sklenice a zalijeme medem.

Dejte pozor a nenaplňujte sklenici úplně, protože citron pustí šťávu. Uzavřeme sklenici a necháme ji dva týdny v lednici. Hotový sirup můžeme poté přidávat do čaje. 

 

Koktejl z tropického ovoce 

Ingredience: 

1 ks citron

300 ml jablečného moštu

3 ks kiwi

3 ks broskve

3 plátky ananasu

3 ks nektarinky 

4 plátky citronu nebo kiwi na ozdobu

 

Postup: 

Nejdříve ovoce připravíme k mixování. Nektarinky a broskve je vhodné na chvíli ponořit do horké vody, aby lépe loupaly. Poté je nakrájíme, stejně jako ananas a kiwi, které samozřejmě nezapomeneme nejdříve oloupat. Citron vymačkáme a vše společně s jablečným moštem rozmixujeme. Ozdobíme pomocí plátků citronu nebo kiwi.

Tento koktejl samozřejmě skýtá mnoho variant a ovoce v něm obsažené můžete měnit dle chuti. 

 

Na zdraví! 

 

Autor: Bára Lenková

Zdroje: 

Osvěžující mátová citronáda. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/osvezujici-matova-citronada/

Nápoj z meduňky, citrónu a medu. Toprecepty.s.r.o. [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: https://www.toprecepty.cz/recept/28570-napoj-z-medunky-citronu-a-medu/

Zázvorový sirup s medem. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/zazvorovy-sirup-s-medem/

Koktejl z tropického ovoce. Vareni.cz [online]. ©2017 [cit. 2017-02-10]. Dostupné z: http://recepty.vareni.cz/koktejl-z-tropickeho-ovoce/