Zranění, nemoc, rekonvalescence, služební cesta, pracovní cesta, totálně zasekaný rozvrh, těhotenství, nemocné dítě, obyčejná lidská lenost. Děje se vám zrovna něco z tohoto? A vy byste tak potřebovali neztratit nic z toho, co jste tvrdou prací v tréninku získali! Aby ztráty nebyly fatální, čtěte pár našich tipů, co dělat, když zrovna nemůžete zvedat svoji váhu na bench nebo protancovat celou zumba permanentku za tři týdny.

 

 

Bolí palec? Trénujte malíček

 

Nechte si na nejbližší rehabilitaci poradit, co můžete cvičit. Je možné, že vám tuto možnost sám od sebe nikdo nenabídl, protože se prostě nepočítá s tím, že by se člověk v rekonvalescenci hrabal do fitka. Ale když projevíte aktivní zájem, určitě pro vás něco najdou a ještě budou rádi, že nemarní časem a energií. V závislosti na rozsahu vašeho zranění a plochy, která by měla být v naprostém klidu, se sice může stát, že nabídnuté cvičení bude spíš silou myšlenky než svalů, ale nebuďte zklamaní. Začněte pozvolna a nepotrvá dlouho, propracujete se ke skutečné zátěži.

 

 

Co můžeš oddělat dnes, nenechávej na zítra

 

Když víte, že vás příští týden práce k činkám nepustí, naplánujte si na tento týden tvrdší trénink. Po tvrdším tréninku budete potřebovat delší regeneraci.

 

 

Když netrénujete, alespoň regenerujte

Zařaďte všechny možné regenerační a relaxační techniky a procedury. Ať máte z toho nechtěného stavu alespoň nějaký užitek a potěšení.

 

 

Štěstí na vaší straně

 

Cvičení produkuje endorfiny, hormony dobré nálady. Budete-li muset na nějakou dobu s cvičením přestat, počítejte s tím, že vás může přepadat trudomyslnost. Na endorfinech z cvičení existuje dokonce závislost! Najděte si proto nějakou jinou aktivitu, která vás udělá šťastnými. Jo, a nevytahujte váhu. Je to zbytečné.

 

 

Méně cvičení, méně papání

 

Tak to je. Dobrá zpráva je, že pokud necvičíte, budete mít pravděpodobně méně hladu. Špatná zpráva je, že když vypadnete z rytmu a budete mít víc času, častěji vás zláká mlsání. Co se nespálí, to se uloží. Bohužel. Naplánujte si třeba detoxikační kúru, ta se s tvrdým tréninkem přímo vylučuje. Nebo nahraďte jedno jídlo kvalitním proteinovým nápojem. Kromě toho, že uhlídáte přísun kalorií, ochráníte svaly.

 

 

Přání je otcem myšlenky a myšlenka je matkou činu

Když se nemůžete hnout, alespoň na to myslete. Možná tomu nebudete věřit, ale výzkumy to potvrzují. Kdo si v době vynucené nečinnosti cvičení alespoň představuje, ten se těší z menšího úbytku síly.

 

 

Studujte

 

Když to nemůžete dělat, můžete se v tom zlepšovat teoreticky. Nastudujte konečně, jak fungují supersérie, zjistěte, co děláte špatně, že vás po tréninku bolí záda nebo kolena, pochopte, jak fungují doplňky výživy, abyste se mohli správně rozhodnout při jejich nákupu. Váš návrat k činkám bude zase o něco efektivnější!

 

Závěrem bychom jen rádi upozornili na střídmý přístup po návratu do plného cvičení. Zvlášť pokud jste typ, který do všeho skáče po hlavě. Opatrný a pozvolný nástup do pravidelného tréninku je lepší než akcelerace z nuly na sto za dva týdny. Pokud to přeženete, s největší pravděpodobností skončíte (opět) na stole u neurologa nebo ortopeda.

 

Autor: Mgr. Xénia Paličková Křížová