Chcete začít cvičit? A co to takhle zkusit s trenérem? Přečtěte si náš článek a zjistíte, jaké výhody vám to přinese.

 

Poslední dobou můžeme vidět fitness trenéry na každém rohu. Lidí s civilizačními chorobami přibývá a tak se není čemu divit, že pracovní perspektiva v tomto oboru roste.

  

STAČÍ ZAPLATIT

Osobním trenérem se může stát každý, kdo splní akreditovaný kurz (MŠMT). Takový kurz zpravidla trvá 14 dní a je zakončen zkouškou. Požadavky pro splnění jsou ale velmi nízké, proto se osobním trenérem může stát téměř každý, kdo si kurz zaplatí, což je špatně. Klienti pak mají obrovský výběr a s narůstajícím počtem těchto trenérů klesá pravděpodobnost, že vyberete toho správného.

  

PROČ S TRENÉREM?

Rozhodně neházejme osobní trenéry do jednoho pytle. Jsou tu od toho, aby vám pomohli (pokud to není ta druhá část „trenérů“, kterým jde jen o peníze). Správný trenér by měl mít zkušenosti, a to zejména na sobě, ale i s klienty, se kterými už spolupracoval. Jen tehdy vám může pomoci. Pokud se rozhodnete začínat bez trenéra, počítejte s tím, že nejspíše ztratíte pár let sbíráním zkušeností, které vám trenér může předat téměř ihned. Proto je lepší (alespoň ze začátku) takového trenéra vyhledat.

  

JAK VYBRAT TOHO SPRÁVNÉHO?

Jak jsem psal výše, ne každý trenér je dobrý trenér. Proto volte pečlivě. Nejdříve si o trenérovi zjistěte co nejvíce informací, požádejte ho o předložení certifikátu, popřípadě osvědčení o absolvování dalších kurzů. Neznamená to, že čím více jich má, tím je kvalitnějším trenérem. Rozhodně to ale vypovídá o jeho snaze posouvat se dál. Zajímejte se také o výsledky ostatních klientů, to je taková trenérova vizitka, a klidně se na více informací zeptejte přímo jich.

  

SEZNÁMENÍ – ÚVODNÍ HODINA

Trénování je práce s lidmi a ne každý si s každým sedne. Váš trenér je takový váš vzor, měl by vám být také sympatický. Úvodní hodina by měla být především o vás. Vy jste ti, kteří vyhledáváte odbornou pomoc, takže by se trenér měl dotazovat především na vaše cíle, časové možnosti, zkušenosti se cvičením nebo jinými sportovními aktivitami, ale také na váš zdravotní stav.

  

PRAKTICKÁ ČÁST

Konečně se dostáváme k praxi. Nic se ale nesmí uspěchat! Správný trenér nejprve zkontroluje držení vašeho těla a možné svalové dysbalance. Měl by vás seznámit s dlouhodobou perspektivou vašeho snažení, to znamená navrhnout tréninkový plán – kolikrát týdně cvičit, rozdělení partií a hlavně vše vysvětlit a být schopen odpovědět na vaše otázky. Tréninkové lekce by neměly být improvizované. Rozhodně na vás bude působit lepším dojmem, pokud si trénink připraví dopředu a vy uvidíte jeho snahu.

  

MĚŘENÍ

Jedna z nejdůležitějších částí je vstupní měření a postupné kontroly. Jen tak se dá mapovat váš pokrok. Vážení, měření za pomoci krejčovského metru, měření procenta tuků a svalové hmoty jsou hlavními ukazateli, kterými byste se měli společně s trenérem řídit. Měření by se mělo v pravidelných intervalech opakovat, abyste viděli, zda máte výsledky. Pokud výsledky nemáte, nebuďte z toho hned zklamaní. Je to impuls pro trenéra - ten by měl něco změnit, abyste výsledky měli.

 

BUĎTE TRPĚLIVÍ!

To, že nemáte takové výsledky, jaké byste chtěli mít, nemusí být hned chyba trenéra. Zkuste nejprve najít chyby u sebe a ty následně řešte s trenérem. Pokud si stanovíte příliš vysoké cíle, musíte počítat s tím, že to bude běh na dlouhou trať. Pamatujte, že trpělivost vám přinese největší výsledky.

 

 

Autor: Adam Palovčík