Sodík patří mezi hlavní mimobuněčný iont, který ovlivňuje distribuci vody z buněk ven a opačně. Dále je velmi významný a nezbytný k distribuci jiných látek a iontů do buňky nebo ven. Bez sodíku by tato regulace nebyla možná. Také se významně podílí na obranyschopnosti prostřednictvím nárazníkového systému. Hlavním zdrojem sodíku je kuchyňská sůl. Čím více tedy solíte, tím více bude vaše tělo zadržovat vodu. Proto se při hubnutí velmi doporučuje nesolit, protože se rychle zbavíte přebytečné a zadržované vody. Zvýšené požívání sodíku (soli) vede k vysokému tlaku a obezitě. Dochází také k uzavírání cév, což může následně způsobit mrtvici nebo infarkt. Denně se doporučuje jedna kávová lžička soli (2-5 gramů). Nesmíme zapomínat, že sůl se přidává do pečiva, je obsažena v minerálních vodách a skoro ve všech kořeních. Podle posledních výzkumů Češi, ale i zbytek Evropy převyšují doporučenou denní dávku až trojnásobně.