Hydroxymetylbutyrát je derivátem aminokyseliny leucinu. Najdeme ji v rybách (sumec), grepech a mateřském mléce. Je využíván kulturisty a sportovci k lepší výstavbě svalů a zlepšení fyzického výkonu. Dále také zabraňuje odbourávání proteinů po fyzické námaze.

Účinky

 

Takže můžeme říct, že HMB má účinky antikatabolické a zaroveň anabolické. Dokonce to bylo testováno na mužích, kteří měli po fyzickém výkonu nižší hladinu kreatinkinázy (kreatinkináza roste s rostoucím odbouráváním svalové hmoty). Jako zdroj energie jsou využívány tukové zásoby a dochází k jejímu štěpení. Zvyšuje také fyzický výkon, údajně jen o 4%, ale i to může být výhodné a posouvá anaerobní práh. Pokud toužíte po lepším výkonu je potřeba přípravek používat dlouhodoběji (déle než 10 dnů). Můžete se také těšit na větší svalový objem svalových bříšek. Díky vysokému dávkování byla blíže zkoumána škodlivost HMB a prokázalo se, že nemá žádné vedlejší účinky ani neškodí orgánům. Zajímavé také je, že HBM slouží jako prekurzor k tvorbě cholesterolu, paradoxně tyto hodnoty byly ve výsledných měřeních snížené. Takže tělu prospívá.

Dávkování

 

Denní maximální dávka jsou 4 - 5 gramy, které si rozdělíte na dvě dávky během dne. Jedna před a druhá po tréninku. V netréninkové dny jedna ráno a druhá zhruba 30 minut před obědem.