Poslední dobou je trendy vařit zdravě. Nebojte se pečení v troubě, má to své výhody!

V dnešní době je opravdu mnoho možností úpravy potravin a stále se vymýšlí "dokonalejší“ způsoby, které se hájí minimální ztrátou vitamínů, minerálních látek, chuti apod. Nám „fitnessákům“ je asi nejbližší příprava na kvalitní pánvi na kapce kokosového nebo olivového oleje, v drsnějším případě si maso uděláme ve vodě. Mnoho lidí už přešlo na přípravu jídla v parní troubě, která funguje na principu ohřívání jídla v uzavřeném prostoru s párou, čímž se nic z potraviny nevylučuje přímo do vody, jako při přípravě na pánvi, a jídlo zůstává šťavnaté.

 

A co tedy klasická trouba?

Ráda bych tímto článkem demonstrovala používání klasické trouby. Asi většina z nás má doma elektrickou troubu (horkovzdušnou), která nám pomocí zabudovaného ventilátoru umožňuje rovnoměrné pečení díky cirkulaci vzduchu. Oproti tomu starší plynové trouby pečou nerovnoměrně a nejvíce zespoda. 

Hlavní výhodou pečení v troubě je, že zamezíte styku s povrchem (typický pro pečení na pánvi) a jídlo je rychleji (úměrně s kvalitou) připraveno. Další výhodou je, že můžete připravovat i více jídel najednou, tzn. na jeden plech s pečícím papírem dáte plátky masa, na druhý plech  brambory a zeleninu a oběd nebo večeře jsou za chvíli, a celkem bez práce, na světě (odpověď na  tisíce výmluv ohledně nedostatku času na zdravé vaření).

 

Je možná i mikrovlnná trouba?

Většina z nás určitě zná rychlé ohřívání v mikrovlnce. Někteří lidé ji však z domácnosti úplně vyhodili, jelikož mikrovlny přeci zabíjí, že? Tento typ trouby a přípravy jídel se velice často setkává s kritikou, ale málokdo tomu opravdu nakoukne pod pokličku. Zjednodušeně, způsob ohřívání jídel pomocí elektromagnetického vlnění funguje na principu rozkmitání molekul vody (voda je v každé potravině), třením se vyvolá ono teplo, které potravinu zahřeje, ovšem nerovnoměrně. Určitě se vám stalo, že jste jídlo z mikrovlnky měli ohřáté napůl a když už bylo úplně horké, bylo vysušené, jelikož bylo zbaveno vody.

Dle mého názoru na mikrovlnné troubě není nic špatného, když jídlo budete ohřívat na menší teplotu, delší dobu a kontrolovaně. Byla by ale škoda, kdyby vaše veškeré kulinářské umění zamrzlo na bodě „Já a mikrovlnka.“

 

Autor: Sandra Šlajchová

Zdroje:

Tichý zabiják: Mikrovlnná trouba je zlo pro zdravou přípravu jídla? A plynovému hořáku svůj osud svěříte?. American European News LLC [online]. ©2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: http://aeronet.cz/news/tichy-zabijak-mikrovlnna-trouba-je-zlo-pro-zdravou-pripravu-jidla-a-plynovemu-horaku-svuj-osud-sverite/

Trouba. JAGA MEDIA, s.r.o. [online]. ©2017 [cit. 2017-02-24]. Dostupné z: https://homebydleni.cz/trouba/